Няколкочасови разговори между водещи играчи в NBA са на път да родят скандал, след като те не са единни по въпроса дали да играят при рестарта на сезона. Според ESPN, видеоконферентната дискусия е включвала между 80 и 90 играчи, а най-активен в нея е бил Кайри Ървин от Бруклин Нетс.

Той е изразил позиция, че случващото се в Америка в момента не позволява на баскетболистите да се появат и да играят в мачовете.

"Не подкрепям рестарта на сезона, не искам да оставим системния расизъм и всичко свързано с тази шибана работа да продължава така - цитиран е с още нецензурни думи Ървинг от разговора. - Ако играем, още на следващата сутрин темата ще се измести - кой колко точки е вкарал, кой какво е направил на игрището... Всички знаем, че тази страна има далеч по-големи проблеми от баскетбола, нали?"

Всъщност, в цялата среща се е говорило за заразата от коронавирус, която реално спря сезона през март, едва около десетина минути. Основната тема е била протестите около смъртта на Джордж Флойд, расизъм и реакцията на баскетболистите по този въпрос.

Доста от звездите са споделили позицията на Ървинг, но не всички. Неофициално, ЛеБрон Джеймс - основната фигура в глобалната марка NBA, е изразил друго мнение.

Според аса на ЛА Лейкърс, ако звездите искат да покажат ясно какво мислят, трябва да го сторят по екип на терена. Може да носят надписи, символи или да коленичат преди мачовете, но да са там. Джеймс ясно е заявил, че не подкрепя бойкот на сезона и е привел още един аргумент:

"Цялата страна ще гледа, всички са зажаднели за баскетбол. Кой е по-ясният начин да покажем позиция: Като не се появим или като сме там и всички видят по телевизията какво правим и мислим?"

Други играчи са говорили и в стил, че "ние сме част от лицето на спорта в Щатите и нямаме право да подвеждаме хората като не играем, след като сме сигурни, че е безопасно за здравето ни".

Ървинг и подкрепящите го в радикалната позиция играчи са се съгласили, че няма да реагират негативно, ако мнозинството реши Лигата да се поднови. Просто някои от тях си запазват правото да не играят.

Не е ясно още каква ще е реакцията на собствениците и самите отбори.

Планът за рестарт включва лагер за тренировки от 9 юли, мачове от 30 юли с 22, а не пълните 30 тима, плейофи и край на сезона най-късно на 12 октомври.

Всичко това ще се случва само на едно място - в спортния парк на Дисниленд във Флорида.