Сакраменто Кингс оглави класирането в Тихоокеанската дивизия след шумна победа в залата на ЛА Лейкърс със 125:110, а първите реакции са, че този отбор показва огромен прогрес през новия сезон.

Лоша новина за съперниците му, след като и в миналия Кингс стигна до плейофите.

Александър Везенков игра 12 минути, вкара 4 точки и открадна 2 топки. Именно този показател бе най-впечатляващ в играта на гостите. Те завършиха с 20 в него, което е изумително. За последен път отбор е откраднал 20 топки от съперника в един мач от редовния сезон в НБА в първите дни на 2021-ва (ЛА Клипърс).

А в историята на Сакраменто, такъв показател за последен път е постиган в мач през 2011-а.

Именно играта в защита се оказва големият знак на прогрес за отбора на треньора Майк Браун. Той е свалил процента на допуснати точки средно на мач, спрямо същия етап на миналия сезон - 114.4 сега в първите десет мача, срещу 117.8 миналата година.

Лидер на Кингс индивидуално е Домантас Сабонис - 18 точки, 12.4 рибаунда и 7.3 асистенции средно на двубой. Статистическите показатели на Везенков в първия му месец в НБА сочи: 14 минути средно на мач, 6.3 точки, 2.0 борби, 0.5 откраднати топки. По последния показател Сакраменто е с над 7 на двубой, което е един от най-добрите показатели в лигата.

"Нашата работа този сезон е да надградим над миналия - каза треньорът Браун. - Искам да успеем да изминем пътя от добри към страхотни. Той не е дълъг за този отбор. Но се състои от малки детайли, като всеки от тях е важен. Днес видях поредните окуражаващи знаци. В дефанзивен план бяхме много близо до това, което си представям като идеален вариант."

Коментарите са, че всеки тим, който успява да ограничи Лейкърс до 80 точки в първите три четвърти, може да има сериозни амбиции. В последната част, когато мачът реално бе решен, домакините "отпуснаха ръката" и направиха резултата по-приемлив с 30 т.

В същото време в НБА гори дискусия около наказанията, наложени след сбиването на мача на Минесота и Голдън Стейт в сряда сутринта.

Още в третата минута Клей Томпсън и Джейдън Макдениълс се сбиха (долу), а Дреймонд Грийн хвана за врата и едва не удуши Руди Гобер. Грийн получи наказание от 5 мача без заплащане (ще загуби общо 769 970 долара).

Останалите трима "герои" в случката са глобени с по 25 000 долара, но няма да пропуснат мачове.