Рекордьорът по отбелязани точки в редовния сезон на Националната баскетболна асоциация (НБА) Карим Абдул-Джабар (38 387) е болен от рак на простатата. Баскетболистът обяви пред сайта WebMD.

В статията си, озаглавена "Животът на чернокожите има значение", 73-годишният Абдул-Джабар пише, че чернокожите са изложени на по-голям риск от сърдечни заболявания и рак.

"Да, високите и черни хора имат по-ниска продължителност на живота. Досега, предвид тези статистически рискове, бях диагностициран с рак на простатата, левкемия и съм претърпял сърдечен байпас", пише той.

През 2008 година Абдул-Джабар беше диагностициран с хронична миелоидна левкемия, а през 2011-а той съобщи, че ракът е в начална фаза. Сeга той говори за първи път за рак на простатата.

По време на кариерата Абдул-Джабар играе за два клуба - Милуоки и Лос Анджелис Лейкърс. Той е бил МВП на НБА шест пъти, изиграл е в 19 Мача на звездите, 15 пъти е избиран в идеалния отбор на Мача на звездите и 11 пъти в тима на най-добрите защитници в Лигата. Освен това той печели шампионата на НБА шест пъти и два пъти е избран за най-полезен играч на финалите на НБА. През 1995 година влезе в Баскетболната зала на славата, а през 1996-а е обявен за един от 50-те най-добри играчи в историята на НБА.

Центърът също така стана първият играч в историята на НБА, който прекара 20 сезона в лигата. През 1968 година Абдул-Джабар отказва да се състезава за спечелилия златен медал американски олимпийски отбор в знак на протест срещу дискриминацията на чернокожите в неговата страна.