Родният Балкан (Ботевград) сътвори истински подвиг в европейските клубни турнири, побеждавайки турския гранд Бешикташ със 74:71 насред Истанбул.

Това бе решителен мач от група "D" на турнира ФИБА Къп, като с победата Балкан намери място сред най-добрите 16 в турнира, а Бешикташ остана на последното място в групата. Освен Балкан, който зае второто място в групата, напред продължава и лидерът Сибиу от Румъния.

Сензацията е огромна, защото макар и да не е сред най-добрите отбори в страната, то Бешикташ е представител на едно от най-силните първенства в Европа, в което се наливат внушителни средства в баскетбола.

И в началото нищо не предвещаваше подобен развой, защото турците поведоха с 21:9 след края на първата четвърт.

Балкан изравни силите във втората част, но така и не успяваше да слезе на по-малка разлика от 10 точки. Все пак това се промени в самия кран благодарение на страхотния Божидар Аврамов, а двата тима се оттеглиха на почивка при 31:23 в полза на турците.

Нещата не се промениха особено в третата част, след която разликата бе 9 точки - 57:48, и изглежда Бешикташ контролираше мача.

Всичко обаче се промени в последната решителна част, в която Балкан игра по невероятен начин. 6 поредни точки върнаха бъгларския тим в мача и видимо разколебаха Бешикташ.

22 секунди преди края Балкан за първи път в мача успя да поведе със 71:69, а и късметът се усмихна на ботевградчани, защото туците изпусна отворена тройка в следващата си атака.

Може би това бе ключовият миг, защото воден от Божидар Аврамов, отборът на Балкан доста зряло успя да доиграе оставащите секунди, в които заслужено спечели със 74:71.