С акцент върху бъдещето на българския баскетбол и налагането на млади състезатели в отборите премина заседанието на Националната баскетболна лига. В зала "Триадица" представителите на десетте елитни клуба у нас се събраха вчера на важно, продължило близо 7 часа заседание на Общото събрание на лигата, на което разискваха над 10 важни въпроса за следващия сезон. На заседанието присъства и националният селекционер Росен Барчовски.

Делегатите единодушно приеха финансовия отчет за сезон 2019/2020. След дискусия и гласуване с 8 гласа "за" и 2 "против" беше решено да се предложи на Управителния съвет да не се променя общият брой на чужденците "и остава, както до сега - общо петима чужденци - трима на терен и възможност за замяна на двама чужденци по време на сезон 2020/2021 и 2021/2022".

Най-сериозно внимание предизвика точка 3 от Дневния ред, по която бе взето следното решение: "В тимовия лист да присъстват един състезател под 20-годишна възраст (родени през 2001 г.) и един състезател под 24-годишна възраст (родени през 1997 г.) за сезон 2020/2021. За следващия сезон 2021/2022 двама състезатели до 20-годишна възраст (родени през 2001, 2002) и един състезател под 24-годишна възраст (родени през 1998 г.) Състезателите трябва да бъдат картотекирани поне 3 години в БФБаскетбол".

Делегатите решиха да изчакат и да обсъдят на следващо заседание кандидатури за поста генерален мениджър на НБЛ. От следващия сезон на поста Спортен директор на лигата се завръща Сандра Велчева, а длъжността администратор отпада. Дисциплинарно-административният съвет на НБЛ ще остане в непроменен състав и ще бъде въведена лицензионна система за клубовете от НБЛ.

Единодушно беше прието финансовите параметри за участие в НБЛ да останат непроменени.

Заявки за участие в лигата за сезон 2020/2021 ще се приемат в срок до 15 юли.

С 6 от 10 гласа "за" беше прието да бъде запазен досегашният формат на шампионата в НБЛ - "3 етапа на разменено гостуване, като в третия етап класиралите се на по-задно класиране са домакин". Клубовете предложиха новият сезон да стартира на 10 октомври, като тази дата може да бъде променена с оглед епидемичната обстановка в страната.

След гласуване с 8 на 2 гласа беше решено "форматът на турнира за Купата на България да остане под формата на турнир "Финална осмица" с дирижиран жребий за четвъртфиналите и пълен жребий за полуфиналите. Домакин на турнира да бъде определен чрез жребий. Кандидатите трябва да покрият следните изисквания: подсигуряване на зала, заплащане на всички съдийски разходи, секретарски апарат, лекар и охрана.

Президентът на БФБаскетбол и изпълняващ длъжността генерален мениджър на НБЛ Георги Глушков представи пред представителите на клубовете възможността за сформирането на международна регионална лига - България, Северна Македония и Гърция.

Единодушно беше прието, че съдия от първа урна може да ръководи мачове, независимо дали участващите отбори са от един и същи град.

Решенията на Общото събрание на НБЛ ще бъдат представени за гласуване пред Управителния съвет на БФБаскетбол, след което ще могат да влязат в сила. Очаква се УС да се събере до средата на месец юни.