Баскетболните национали на САЩ направиха нещо, което категорично може да бъде определено като нечуван провал за тях. Американците загубиха от Австралия с 83:91, като това бе втора поредна загуба в подготовката им по пътя към четвърта поредна олимпийска титла - целта, която янките ще преследвата на Олимпиадата в Токио.

Преди няколко дни баскетболистите на Грег Попович загубиха и от Нигерия, а поражението от австралийците сътвори абсолютен прецедент. Профеионалистите играят за националния отбор от 1992 година, когато легендата, наречена Дрийм тийм, помете всичко по пътя си към златото в Барселона.

Оттогава до 9 юли, когато отстъпиха на нигерийците, американците имаха общо две загуби в контролни мачове. За 10 581 дни или близо 20 години.

Сега загубиха два приятелски мача в рамките на едва три дни.

Деймиън Лилърд с 22 точки и Кевин Дюрант със 17 бяха най-резултатните за Щатите, след като в предишния двубой с Нигерия двамата бяха далеч от нивото си. Но и това не стигна на абсолютния хегемон в олимпийския баскетбол

САЩ имаше преднина от 11 точки на полувремето, която след това бе пропиляна срещу отбор, в който също има играчи от НБА, но те категорично не са чак от висотата на американските си съперници и са далеч по-малко - шестима срещу целия тим на Попович. Всъщност Австралия е без най-популярното си име от Асоциацията - Бен Симънс.

Медиите моментално настръхнаха и отчетоха, че през годините загубите са били абсолютна рядкост, а когато е имало оспорвани мачове, те винаги са завършвали с американска победа, дори и минимална.

За Австралия Пати Милс вкара 22 точки, а Джо Ингълс добави 17.

Следващата проверка на американските национали е срещу Аржентина.