Националният баскетболен тим на САЩ допусна загуба на Световното първенство. Разбира се, това не изхвърля американците от турнира, но всяко поражение на звездната им селекция е новина, защото просот се случва доста рядко.

А днес поражението дойде от отбора на Литва, който със 110:104, срази САЩ втория етап на баскетболния Мондиал, който се провежда в Япония, Филипините и Индонезия.

Тези 110 точки са и най-големият актив, който САЩ отнася от 1992-а насам, когато за първи път звездите на НБА получават позволение да представляват своята родина. Освен това Литва се превърна във втория тим, вкарал над 100 точки на САЩ.

И двата тима все пак продължават към най-добрите осем, заемайки първото и второто място в тази група, а след успеха си, Литва вече при всички положения ще бъде смятан като фаворит за медалите.

Разбира се, в САЩ няма да приемат тежко поражението, защото това им отрежда наглед по-лек мач срещу Италия вместо срещу Сърбия, като западните ни съседи ще играят именно срещу Литва.

А това в никакъв случай не е първата литовска победа над САЩ на световни първенства, защото това се случи и през 1998-а в Атина, когато прибалтийската страна победи с 84:82.

Днес драмата бе пълна, защото след убедителния аванс от 31:12 и 54:37 в края на първите две части, САЩ тръгна да търси обрат и не бе далеч от целта.

В последната четвърт американците дори се доближиха на само три точки от Литва, но брат нямаше, а литовците записаха огромен успех на Световното.

Голямата новина на това Световно първенство обаче се оказват съседите на литовците от Латвия, които в дебюта си на планетарен шампионат успяха против всички очаквания да намерят място сред най-добрите осем.

След победите над фаворити като Франция и Испания, дошли по доста драматичен начин, днес Латвия удари и Бразилия с категоричното 104:84, с което продължава да пише своя баскетболна приказка.

А това е тим, който само преди две години България драматично победи, за да се класира на Евробаскет, който Латвия изгледа пред телевизионните екрани.

След вчерашната си грешна стъпка, напред към четвъртфиналите продължи и Сърбия след очаквана победа със 112:79 над Доминикаснката република, а от тази група мястото си напред затвърди и Италия след 73:57 над Пуерто Рико.

Днес видяхме и развръзката в крупа "К", където в сблъсъка за първото място, Германия победи Словения със 100:71, а мач без значение, Австралия победи Грузия със 100:84, като и двата тима напуснаха шампионата.

Последната въпросителна около четвъртфиналите бе решена в мач между Испания и Канада. След него стана ясно, че баскетболът ще си има нов световен шампион, защото "кленовите листа" спечелиха с 88:85 и продължават към най-добрите осем в турнира, които изглеждат по следния начин:

Италия - САЩ

Германия - Канада

Литва - Сърбия

Латвия - Словения

Снимка: Getty images