Селекционерът на националния отбор по баскетбол на Аржентина Пабло Приджони коментира триумфа на Испания на Европейското първенство и по-конкретно ролята на американския играч Лоренцо Браун.

На шампионата много от отборите играха с натурализирани американци, като в това число бе и България с Дий Бост.

Приджони е категоричен, че под негово ръководство няма как да има такъв играч в Аржентина и че предпочита да губи с местни баскетболисти, отколкото да печели с натурализирани.

"Винаги съм бил против това. Докато съм в националния отбор, това няма да се случи с Аржентина. Дори няма да има човек в щаба от друга държава", заяви Приджони пред изданието Basquet Plus.

"Когато аз не съм тук, нека федерацията реши каквото иска. За мен националният отбор е най-чистото него. Вече имаме клубни състезания, в който могат за участват баскетболисти от цял свят. И това е фантастично", каза специалистът.

"Не съм против националните отбори, които го правят, но е против правилата. Предпочитам да загубя с нашите играчи, вместо да опитам да спечеля със спортист, който не е аржентинец. Не мисля, че Лоренцо Браун усеща националната фланелка на Испания по същия начин като Серхио Люл или Руди Фернандес например. Точно тук дискусията за мен приключва", добави 45-годишният Пабло Приджони.

Треньорът сравни ситуацията с натурализираните баскетболисти с трансферен пазар, на който националните отбори имат възможност да си изберат състезатели, които да привлекат.

"Накрая се стига до това. А за мен просто няма логика. Ако не спечелим в нашите играчи, просто трябва да работим по-здраво на тренировките и т.н.", завърши Приджони.