Легендата Шакил О'Нийл определено не е фен на това, което се случва в НБА в наши дни. Един от най-доминиращите баскетболисти в историята на спорта смята, че актуалните звезди на спорта са прекалено дружелюбни и приятелски настроени един към друг, а освен това подчерта, че категорично не е фен на суперотборите, в които няколко големи фигури се обединяват, за да стигнат до шампионска титла.

"Ненавиждам това словосъчетание - "нова епоха". Спомнете си предишната. Тогава всички се борехме помежду си. Съвременните играчи са станали мързеливи и приятелски настроени един към друг. И после искат от момчета като мен и Робърт Ори да ги уважаваме", коментира Шак при гостуването си в подкаста на Ори, с когото бяха съотборници в Лос Анджелис Лейкърс.

"Ако през 1995 година, когато Хюстън ме сритаха отзад знаех, че мога да се обединя с някой друг, щях да отида да играя с Хакийм (б.р. - Олайджуон). Бих могъл да се обединя и с Тим Дънкан. Но аз казах "не". Облизвах си раните и исках да победя точно тези момчета, а не да се съюзявам с тях. И в крайна сметка успях", каза още О'Нийл.

Шак визира първото си участие във финалите на НБА, когато Орландо губи от Хюстън и Олайджуон през 1995 година.

През 1996 година той е трансфериран в Лос Анджелис Лейкърс, където печели три титли, като и в трите случая е избран за MVP на финалите, а през 2006 година стига до още един трофей, вече с Маями.