Комисарят на НБА Адам Силвър отново говори по темата дали звездите от ръководената от него лига ще могат да вземат участие на олимпийския баскетболен турнир в Токио следващото лято. Олимпиадата бе преместена с година заради пандемията от COVID-19, която удари и по сезона в Асоциацията, който бе прекъснат за няколко месеца и се доиграва в момента.

Сезон 2020/2021 ще бъде с по-различен график и ще започне по-късно, като именно това е и причината за дискусия дали най-добрите играчи в света ще мога да се включат в надпреварата в японската столица.

"Ще обмислим възможността, но е малко вероятно. Почти невъзможно е да спрем заради Олимпиадата, при положение, че така или иначе ще започнем по-късно. Все пак не е просто функцията "спиране", а тук става дума и за подготовка и почивка, отново свързани с националните отбори", обяви Силвър в разгара на тазгодишните финали, в които Лос Анджелис Лейкърс водят с 2-0 победи срещу Маями Хийт. 

САЩ обаче няма да е единствената потърпевша от това развитие на нещата нация. В момента в НБА има 108 чуждестранни играчи, а сред засегнатите нацонални отбори ще попаднат Япония, Нигерия, Франция, Испания, Австралия, Сърбия, Хърватия и още редица други.

"При подобни невероятни обстоятелства е трудно да планираме, защото кой знае какво ще се случва в света следващото лято? Всички традиционни правила не са на дневен ред и всеки трябва да прави някаква приспособявания", казва още Силвър.