Големият Карийм Абдул-Джабар вдъхнови света на спорта с жест на благотворителност, предоставяйки на търг някои от най-ценните си отличия, спечелени в баскетбола.

Най-резултатният играч в историята на НБА извади от домашната витрина четири от шестте си шампионски пръстена, спечелени с Лос Анджелис Лейкърс през 1980, 1985, 1987 и 1988 г. Всеки от тях ще бъде продаден при стартова цена от 85 000 долара, като се очаква общата сума, която акумулират на търга, да мине половин милион.

Топката от последния мач в кариерата на Джабар през 1989-а, подписана от него, ще тръгне със стартова цена от 75 000 долара.

Още 11 трофеи, фланелки и топки отиват за благотворителната инициатива, а всички събрани средства ще бъдат дарени в помощ на болни деца, обяви 71-годишният Абдул-Джабар. И изрази надежда сумата да мине 1,5 милиона долара.

"Изборът между това дали да държа шампионски пръстен или трофей в една стая у дома, или да дам възможност на някое дете да промени живота си, за мен не е сложен", аргументира инициативата си Джабар.

В славната си кариера центърът има шест титли от НБА, шест приза MVP, 19 участия в Мача на звездите и е часто от баскетболната Зала на славата.