Баскетболният селекционер Росен Барчовски, който ще води България на още едно Европейско първенство, бе много щастлив след страхотната победа над Латвия снощи.

"Много съм щастлив и съм много горд с момчетата си, защото това е огромен успех за българския баскетбол. Ние не сме били от 10 години на европейско. Сега ще водя отбора на трето европейско, защото аз го водих и в Литва през 2011.

Относно мача, нямаше страхотен баскетбол, но ние показахме характер. Намерихме сили да се върнем, след като ни водеха с 13 точки. Много е трудно да намериш сили, енергия, да обърнеш такъв мач. Но играхме умно, със сърце. Трудно се правят сега анализи. В България никой не вярваше, че ще спечелим, затова е огромна изненада.

В сравнение с чувството с класирането ни през 2011-а - тогава служебно, Барчовски призна: "Много по-добро е сега."

Той бе категоричен, че в нито един момент в мача срещу Латвия не е загубил вярата си, че отборът може да направи нещо. "Днес, не. През цялото време вярвах," отбеляза той.

Барчовски отбеляза, че множеството критики в последно време към отбора и големият негативизъм са се отразили мотивиращо на всички: "Най-вече на мен. Със сигурност мен ме мотивираха."

А на въпросът - би ли направил нещо различно, ако трябваше да се върне назад в квалификациите, Барчовски заключи: "Това беше най-доброто, което можехме да си помислим."