Няма съмнение поне около един фаворит на олимпийски турнир в отборните игри през лятото в Токио.

Когато оранжевата топка бъде пусната в игра след 23 юли в Япония, американците ще бранят титлата си от последните три летни игри поред. Всъщност, за да не е шампион САЩ на баскетбол трябва да се случи нещо извънредно и почти свръхестествено, както показва историята.

Щатите са загубили общо пет мача на олимпийски турнири при 18-те си участия! Те са шампиони 15 пъти, имат сребро и два бронза.

Вечният въпрос в баскетбола, когато наближи Олимпиада е около това кои асове ще носят екипа на САЩ там. Защото след сглобяването на изумителната селекция през 1992-ра, когато за първи път играчи от НБА се появиха на олимпийското игрище, се появи терминът Дриймтим. След това той бе използван още два пъти за тимовете на Щатите, а сега въпросът е дали ще го чуем пак за тези, които ще бранят титлата в Токио.

Вече е ясно - ЛеБрон Джеймс няма да пътува за Япония. Най-голямата звезда на лигата зад Океана обяви, че си взима ваканция след отпадането на ЛА Лейкърс от плейофите рано-рано и няма да го видим в Токио. Той има две титли от Олимпиади, не е изненада, че предизвикателството вече не го блазни.

Разбра се също, че Кевин Дюрант от Бруклин ще отклони покана, ако изобщо има такава. И той е шампион два пъти. Според медиите в САЩ, този път треньорът Грег Попович ще обърне поглед към новата генерация звезди, които в последните 2-3 години изгряха като лидери в НБА.

Вероятно с ролята на лидер на този отбор ще е натоварен Стеф Къри (Голдън Стейт), който е константа вече десетилетие. Той е два пъти световен шампион, но така и не получи шанс да играе на Олимпиада досега.

Около него - изборът е голям, а имена като Ръсел Уестбрук и Брадли Бийл (Вашингтон), Деймиън Лилард (Портланд), Джейсъм Тейтъм (Бостън), Джими Бътлър и Бам Адебайо (Маями), Зак ЛаВайн (Чикаго) и Зайън Уилямсън (Ню Орлиънс), вече се споменават като сигурни. Или поне - като такива, към които Попович ще отправи покана за лагера.

Тук идва проблем - някои от тях още са в плейофите на НБА, не се очертава и скоро да приключат с този ангажимент. Полуфиналите в Конференциите няма да приключат преди 20 юни, а финалните серии ще отидат до 10 юли. След това идва и финалната серия за титлата, а играчи от отборите в нея няма как да бъдат извикани.