Баскетболният отбор на "Левски" бе изхвърлен служебно от плейофите на Националната баскетболна лига.

"Сините" губят по административен път полуфиналната си серия срещу Балкан поради проблем с картотеката на крилото Йордан Минчев.

Утре шампионите трябваше да приемат Балкан в мач №4 от полуфиналната серия в зала "Универсиада", като в момента "сините" губят с 1-2 победи.

Това обаче няма да стане, като тимът от Ботевград се класира автоматично за финалите.

Йордан Минчев взе участие и в трите двубоя с Балкан, но проблемът е възникнал в последната среща.

Решението за изхвърлянето на "Левски" е взето изцяло съгласно нормативните документи, приети от Общото събрание на клубовете в НБЛ, коментира президентът на БФБаскетбол Георги Глушков.

Ето как обясни той казуса:

"В Раздел ІІІ ДОКУМЕНТИ ЗА КАРТОТЕКИРАНЕ НА СЪСТЕЗАТЕЛИТЕ И ТРЕНЬОРИТЕ, Чл. 62, ал. 4, т. 8 се казва, че за картотекиране се изисква: "Разрешение от съответната национална федерация (Letter of Clearance) за състезателите, чиято последна картотека е била в друга държава.

Състезателят може да бъде картотекиран, в сроковете по Раздел І на Глава Пета и без да е получено разрешението от националната федерация, но то трябва да пристигне в офисите на НБЛ до 10 дни след картотекирането, като до получаването му състезателят няма право да упражнява състезателните си права;

Йордан Минчев е картотекиран в определените срокове, но след 10 дни не получава разрешение от унгарския си клуб. На мачовете, в които е играл обаче, Левски предоставя като документ тази картотека, която е издадена според правилата, но вече не е валидна. Така се стига до този казус.

Ние не можем да си затворим очите при установяването на това нарушение, защото то е нарушение на правилника на ФИБА. А ние, като член на международната федерация, подлежим на много сериозни санкции за такова нещо.

Този текст за 10-дневна отсрочка за получаване на Letter of Clearance е приет така от клубовете в НБЛ за улесняване на отборите, които често привличат играчи в последния възможен момент".