Президентът на баскетболния Черно море Тича д-р Георги Ганчев призна на пресконференция днес, че част от играчите на клуба са участвали в уредени мачове.

Това е станало ясно след желанието на клубното ръководство играчите и треньорите да минат на полиграф преди месец.

Ганчев заяви, че е имало такива, които са отказали да се явят.

“Основната ни цел да се класираме за плейофи не беше изпълнена. Причините за това са няколко. Едната е обективна – ниския бюджет. Тук отговорност носим аз и ръководството на клуба, че не успяхме да реализираме финансови средства, които да подпомогнат клуба. На второ място – това са контузиите на играчите през целия сезон. Оперирахме трима от състезателите, като лично аз – двама от тях. На трето място, което е и най-неприятното за мен и цялата баскетболна общественост – имаше много големи съмнения около играчи и треньорско ръководство, че участват в уредени мачове. Това наложи Управителния съвет да вземе решение да ги подложим на полиграф, това го пише и в договорите, които те подписват с федерацията. Полиграфът мина преди месец”, каза той, правейки равносметка на сезона на варненския тим.

Черно море завърши на последно място в Националната баскетболна лига с едва две победи в общо двадесет и четири мача.

“Ние не сме прокуратура или следствие. Аз бях събрал целия отбор и обявих, че тези, които не искат да се явят, няма да го правят, но са свободни да си заминават от клуба. Четирима играчи не се явиха. Това са двете момчета, които взехме от Правец, треньорът Галин Стоянов и Пламен Алексиев, като единият от играчите категорично призна, че е участвал в уредени мачове. От тези, които се явиха на полиграфа, двама признаха, че има участие в такива мачове”, обясни ситуацията с полиграфа Ганчев.

Д-р Ганчев добави, че ръководството ще търси нов треньор, който да замени Галин Стоянов от следващия сезон.