Голям скандал тресе НБА, но още по-сериозна детонация от него се усеща във възмутения Китай.

Последствията ще са големи и във финансово отношение, а и като загуба на сериозен процент от глобалната аудитория на Лигата на извънземните в баскетбола.

Хронологията

В понеделник генералният мениджър на Хюстън Рокетс Дарил Мори публикува в Туитър послания в две изречения:

"Борете се за свобода! Застанете редом с Хонконг".

Публикацията е коментарна за ситуацията с антиправителствените протести в полуавтономната китайска територия. Те продължават вече близо 4 месеца.

Проблемът обаче е, че НБА има специална политика за огромната си фенбаза в Китай, която се разгръща вече близо 3 десетилетия. А особено в последните 17 години, след като местният баскетболен идол Яо Мин заигра в Хюстън, а в най-многолюдната страна се роди армия от фенове специално на този тим.

Реакции и последствия

Собственикът на Ракетите Тилман Фертита веднага излезе и обяви, че Мори не говори от името на клуба, а изразява лично мнение. Туитът бе изтрит. Твърде късно. Китайската баскетболна федерация реагира гневно, като обяви отменяне на всички ангажименти и съвместни проекти с отбора от Хюстън.

А неин президент е точно Яо Мин! Една лоялна и събирана 17 години "червена хюстънска армия" сред милиардите китайци, се оказа разформирована с две изречения в Туитър.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Един от най-големите медийни партньори на НБА - Tencent, предупреди, че сделката за близо 1.5 милиарда долара за излъчване на мачове от лигата в следващите 5 г., е заплашена. Интересът се очаква драстично да спадне. Вече бе обявено, че мачове на Хюстън няма да се предават за Китай.

"Не исках публикацията да обиди никого в Китай", обясни в друг пост в Туитър Мори. Направи го от Япония, където отборът е на предсезенно турне. Редовният сезон в НБА започва на 22 октомври.

НБА в Китай

Асоциацията има офис в Китай, като преди седмици излезе статистика, че около 500 милиона китайци са гледали поне по един мач от сезона през миналата година. НБА е нещо огромно като популярност в страната.

Всяка година актуални звезди от ранга на Стеф Къри или бивши асове като Коби Брайънт, са в Китай за различни събития, които засилват популярността на играта и лигата. През лятото страната прие и Световното първенство по баскетбол, а по трибуните можеха да бъдат видяни хиляди местни фенове в екипи на отборите от НБА.

Снимка: AP/БТА

Да се върнем и на Фертита, собственикът на Хюстън. Той купи отбора през 2017-а за рекордните тогава 2.2 милиарда долара. Според неофициални информации - именно заради неговите колосални възможности на най-големия световен пазар - Китай.

Разбира се, става дума за пари - и реакцията не само на боса на Рокетс го показва.

Но, изненадващо донякъде, комисионерът на НБА Адам Силвър, подкрепи Мори.

"Няма съмнение, че ще има икономически последствия - призна той в Токио, където е за предсезонните мачове. - Драматични вероятно, но още не знаем в какви размери. Но четох и предположения, че не подкрепяме Дарил Мори, а това не е така. Говорим за НБА, а това е организация с ценности. И в този ред на мисли, ние подкрепяме неговото право на свобода на словото."

През тази седмица в Китай е и суперзвезда №1 на НБА - Леброн Джеймс. Интересът към мача на неговия Лос Анджелис Лейкърс там срещу Бруклин в Шанхай (в четвъртък) бе огромен допреди седмица. Истерия. Сега не е ясно дали дори залата ще е пълна, а според световните медии, мачът може и да не си изиграе изобщо.

Днес срещата на отборите с медиите бяха отменени заради сложната ситуация след решение на ръководството на НБА. 

Изказването на Силвър изглежда няма да омекоти острата реакция на китайските власти, а дори напротив. Вече се появиха редица кадри в социалните мрежи, в които работници демонтират рекламни материали и гигантски пана, които доскоро трябваше да презентират америсканските отбори, мачовете им на китайска земя и НБА като цяло.

Скандалът тепърва ще има развитие, а за последствията ще се съди, може би, след месеци.