Финикс Сънс удари насред Лос Анджелис и докосва първия си финал в НБА от 28 години. "Слънцата" спечелиха изключително нервен и изпълнен с грешки мач с 84:80 като гост на ЛА Клипърс и водят с 3-1 в серията на Западните финали.

Смущаващо ниската резултатност дойде след серия от пропуски, плод на нерви, особено в последната четвърт.

Тогава двата отбора вкараха общо 29 точки, изпускаха фаулове - неумишлено и съвсем съзнателно, за да спечелят рибаундите в последните секунди, а общо 16 пъти топката не влезе в коша от стрелби за 2 точки. В края се оказа, че това е мачът с най-малко отбелязани точки за целия сезон в НБА! На Финикс обаче очевидно не им пукаше...

Гостите отвориха аванс от 14 точки след първото полувреме, а играешият с маска на лицето след травма на носа Девин Букър ги водеше в тези минути. Той завърши с 25 точки, но излезе за фаулове минути преди края, когато първо бе отсъдено нарушение срещу него, а после решението бе преразгледано и се оказа, че той е извършил такова в атака.

По това време Сънс водеше само с 3 точки и напрежението можеше да се реже с нож. Клипърс се върна в играта в третата четвърт, когато спечели с 30-19 и интригата отново се настани в залата.

В решаващите последни секунди обаче Крис Пол взе нещата в свои ръце. Той завърши с 18 точки, 4 борби и 7 асистенции, Букър отново бе №1 в тима с 25 т.

Пол Джордж вкара 23 за Клипърс, добави и 16 борби и 6 асистенции, но изпусна ключови фаулове в последните 20-ина секунди.

Мач №5 е във Финикс, а следващата победа ще прати Слънцата на първия им финал в НБА от 1993 г. Тогава те бяха водени от огромния Чарлс Баркли, но загубиха с 2-4 серията за титлата срещу великите Чикаго Булс на Майкъл Джордан.

Финикс никога не е печелил титлата в НБА.

Финалната двойка на Изток е Милуоки - Атланта, като резултатът е 1-1 победи.