Най-успешният клуб в българския баскетбол ще приключи същестуването си. Академик (София), който в последните години бе базиран в Правец и разчиташе изцяло на млади български играчи, няма да участва в родното първенство (НБЛ) през новия сезон, защото ще бъде закрит, съобщават от "Тема спорт".

Тимът, който има до името си 26 титли и 11 купи на страната, прекратява дейността си. Това важи както за мъжкия отбор, така и за детско-юношеската школа на "студентите".

Легендарният играч и треньор Петко Маринов, който бе председател на клуба в последната година, вчера официално е бил уведомен, че всички играчи, които имаха договори, вече са свободни. 71-годишният ветеран е трябвало да информира и треньорския щаб начело с Георги Давидов за случващото се.

Така проектът "Лукойл Академик" официално приключва, малко повече от 20 години след началото си. 

Академик бе в сходна ситуация през 90-те години, като известно време не участваше в първенството, но след идването на петролния гигант бе ударен рестарт и под ръководството на Валентин Златев бяха постигнати едни от най-големите успехи на българския клубен баскетбол в Европа. 

Титлите и купите в България са ясни, но освен това имаше четири осминафинала за УЛЕБ Къп и после Юрокъп (б.р. - баскетболния еквивалент на Лига Европа), четвъртфинал за Купата на ФИБА и спечелване на Южната конференция на ФИБА през 2003 година след епичен двубой с Арис (Солун).

Академик е основан през 1947 година, а през 1958 и 1959 играе два финала за КЕШ, които губи от съветския колос по онова време - Рига. Българският клуб печели световното студентско първенство през 1957 година.

През 2018 година дойде и началото на края за отбора в сегашния му вид, след като основния спонсор Лукойл взе решение да помага на Левски 2014, а въпреки обещанията, че "студентите" се връщат към корените си и ще разчитат на млади таланти, всичко приключва едва две години и половина по-късно.