Американската баскетболистка Бритни Грайнър, която прекара 10 месеца в руски затвор, след като бе арестувана през февруари миналата година с хашиш на летището в Москва, отново ще играе баскетбол. 32-годишната състезателка пак ще облече екипа на Финикс Мъркюри - единственият отбор, за който е играла в кариерата си в WNBA.

С Мъркюри Грайнът има титла от 2014 година, както и общо 254 мача със средни показатели от 17.7 точки, 7.6 борби и 2.8 чадъра в тях.

"Това е невероятен момент, защото обявяваме, че Бритни Грайнър официално подписа и ще играе за Мъркюри през сезон 2023. Тя ни липсваше всеки ден и по време на отсъствието и баскетболът не бе приоритет, но сега отново ще усетим присъствието и на терена, в съблекалнята и в организацията ни като цяло. Тя определено ни липсваше", заяви генералния мениджър на Финикс Джим Питман.

Грайнър бе задържана на 17 февруари миналата година на московското летище Шереметиево, пътувайки към Екатеринбург, където трябваше да се присъедини към клубния си отбор.

След като 10 месеца бе в затвора, баскетболистката бе освободена в замяна на това Русия да получи търговеца на оръжия Виктор Боут, прекарал 10 години от общо 25-годишна присъда в американски федерален затвор.

Грайнър не взе участие в тренировъчния лагер на националния отбор на САЩ по-рано този месец, като все още не е решила дали иска да продължи да играе за страната или не. Откакто се завърна у дома, тя не се появяваше особено много в публичното пространство, като един от редките такива случаи бе на Супер Боул миналата седмица.

Сезонът в WNBA започва през месец май, а Финикс гостува на Лос Анджелис Спаркс на 19 май.