Първият полуфиналист на баскетболното световно първенство се казва Сърбия. "Плавите" ще спорят за място във финал на Мондиал за пети път след разпадането на Югославия, като си осигуриха това право, след като пометоха Литва в първия мач от програмата на четвъртфиналите - с 87:68.

Последното сръбско участие на полуфинал бе на Мондиал 2014, когато след това те играха и за титлата, но загубиха от САЩ.

Интрига в Манила имаше само в първата четвърт, в която и двата отбора дадоха заявка за страхотен мач. Баскетбол на невероятно темпо и изключително висока успеваемост в тези 10 минути завършиха при 24:25 - точка преднина в полза на балтийците.

Снимка: Getty Images

След това обаче сръбската селекция заработи на пълни обороти като изключително добре смазана машина. Здравата защита на баскетболистите на Светислав Пешич попречи на литовците да покажат как точно победиха САЩ в последния си мач от втората групова фаза. Активните защитни действия на западните ни съседи ограничиха съперника до само 13 точки във втората част и съответно - 49:38 на почивката.

Балканците влязоха със самочувствие и във второто полувреме, за да добавят още седем точки към аванса си преди финалната четвъртина - 73:55. Надеждата за Литва сякаш окончателно се изпари, когато шест минути преди края разликата достигна 25 точки, а финалната сирена прозвуча при 19 точки в полза на Сърбия и 87:68.

В полуфиналите те очакват някой измежду Канада и Словения, които играят утре.

Снимка: Getty Images

Богдан Богданович с 21 точки, 4 борби и 3 асистенции бе най-резултатен за победата на Сърбия, а Филип Петрушев вкара 17.

За Литва с 14 се отличи Тадас Шедекерскис, а с 13 - Рокас Йокубайтис.

По-късно днес е вторият четвъртфинал - между Италия и САЩ.