Баскетболният Спартак (Плевен) ще играе в Европа през новия сезон. Плевенчани стават първият български клуб, който ще вземе участие в Европейската северна баскетболна лига. Както се досещата от наименованието, в надпреварата участват предимно тимове от Северна Европа - от шампионатите на Полша, Литва, Естония, Латвия, Чехия и Украйна, но през миналия сезон имаше и тимове от Косово и Израел.

Това не е първият турнир с подобно наименование - между 1999 и 2003 функционараше Северноевропейската баскетболна Лига, която после стана Северна конференция на Купата на шампионите на ФИБА и там играха Лукойл Академик и Ямболгаз.

Европейското участие ще бъде пето за Спартак. Под името Плама тимът редовно играеше в Европейската купа на ФИБА, по онова време носеща името "Сапорта" - между 1994 и 1997 година, а през 2008-а пък бе част от квалификациите на Юрочалъндж.

На местно ниво плевенчани са играли и в Балканската лига. В най-силните си години, в средата на 90-те, в Плевен записват победи срещу колоси като Реал (Мадрид) и Партизан, както и срещу турския Бешикташ.

Спартак завърши пети в редовния сезон на НБЛ, след което отпадна от бъдещия финалист Черноморец (Бургас) в първия кръг на плейофите в родното баскетболно първенство.