Легендарният сръбски баскетболист Владе Дивац смята, че ако Майкъл Джордан играеше в НБА в момента, щеше да вкарва по 80 точки на мач. Дивац има отлични наблюдения върху развитието на играта, след като дълги години игра в Щатите, а сега е генерален мениджър на един от бившите си отбори - Сакраменто Кингс.

“Нека уточним нещо: ако Майкъл играеше в НБА сега, щеше да вкарва по 80 точки на мач. Сега правилата са наистина различни. Физическият контакт е много по-малко, баскетболистите не играят толкова силово, колкото преди и защитата не е на същото ниво”, смята Дивац.

53-годишният сърбин знае много добре на какво е способен Джордан, защото при първата титла на Майкъл и Булс през 1991 година, Дивац и Лейкърс загубиха финалната серия в НБА.

“Да, сега се играе за феновете и се вкарват много точки. Но състезателният дух го няма. Трудно е да сравняваме различните поколения и различните епохи”, добавя още той.

Дивац игра в НБА от 1989 до 2005 година.

Джордан пък е считан от мнозина за най-великият както баскетболист, така и спортист на всички времена. И до днес той е най-добрият реализатор в историята на Лигата, стане ли въпрос за отбелязани точки средно на мач. В общо 1072 двубоя от редовния сезон Въздушния бележи по 30.1 точки на среща.