За историята - Рилски спортист е шампион на България по баскетбол за първи път, след като спечели мач №4 от финалната серия срещу миналогодишния първенец Балкан в Ботевград.

Тимът от Самоков победи като гост с 81:69 и с 3-1 успеха грабна титлата. След три спечелени финални серии в последните 6 години, дойде време Балкан да загуби такава.

А за Рилски идват празненствата, защото историята е пренаписана с първото злато!

ВИЖТЕ РЕПОРТАЖ ОТ ФИНАЛА>>>

Първите две четвърти бяха тотално в плен на напрежението и резултатът на полувремето бе стряскащо нисък за професионален баскетбол на най-високо ниво - 27:30 за гостите.

Особено сериозно бе положението на този фронт във втората четвърт, в която бе фиксиран резултат 9:12 - 21 точки за двата тима в тази част...

Снимка: balkan-basket.com

След паузата обаче отборите подобриха значително процента на стрелба, а Балкан тръгна да търси победа, за да спаси серията и да стигне до пети мач. Осем минути преди края домакините за първи път поведоха при 53:52, но някъде там отново напрежението се настани в редиците им.

Три минути преди края Рилски дръпна с 69:60 с решаваща роля на Александър Янев - реализирал 15 от своите 26 точки само в минутите от тази четвърт до този момент. Той бе и най-резултатен в мача. Майкълин Скот реализира 15 за победителите.

Димитър Димитров, играл с маска след операцията, която се наложи да направи преди дни на счупения му нос, вкара 22 точки за домакините. Той бе и големият лидер на Балкан, но усилията му не се оказаха достатъчни.

Отборът с треньор Любомир Киров най-сетне стигна до титлата, която опитва да спечели със сериозни инвестиции и голям бум на баскетбола в град Самоков вече доста години.

Снимка: Телевизионен екран