Торонто Раптърс написа история като достигна първата си финална серия в НБА, обръщайки паметно Милуоки от 0:2 до 4:2 победи.

Воден от изключителния Кауай Ленард (27 т. и 17 борби), канадският отбор спечели със 100:94 шестия мач, за да си осигури среща с шампиона Голдън Стейт в серията за титлата.

Историята на Раптърс е кратка - само 24 г., но очакването за първи финали в последните сезони бе постоянно част от атмосферата около този тим.

Привличането на Кауай бе ключов ход и този сезон Торонто направи крачката. Именно той вдигна съотборниците за обрат, след като в средата на третата четвърт снощи Милуоки имаше аванс от 15 точки.

Край терена рап звездата Дрейк крещеше и подскачаше - това е отборът от родния му град и той не криеше радостта от победата. Известен напоследък като карък за всеки, за когото афишира подкрепа, този път Дрейк донесе късмет и Торонто е на финал.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Поражението дойде като сериозен удар за Яник Антетокумпо, звездата на Бъкс. Гръцкият гигант завърши с 21 точки и 11 борби, но видимо загуби дуела на асовете с Ленард.

След мача Янис стана и си излезе по средата на пресконференцията, ядосан от въпрос на репортерка за това дали липсата на опит е оказала влияние Милуоки да не стигне финалите.

Те предстоят - в серия до 4 успеха, като първите два мача ще са в Торонто (30 май и 2 юни), следват два двубоя в залата на Голдън Стейт (5 и 7 юни).

Ако серията не е решена, мач №5 отново трябва да е в Канада, шестият - на Западното крайбрежие, а ако се стигне до решаващ мач №7, той ще е в залата на Раптърс.