Торонто Раптърс е първият шампион на НБА извън Съединените Щати, след като повали действащия първенец Голдън Стейт в шест мача от епична финална серия.

Канадците победиха със 114:110 в мач №6 като гост след луд сценарий. С 4:2 успеха, Торонто сложи короната.

Домакините, и без това лишени от Кевин Дюрант, загубиха и втори от големите си асове - Клей Томпсън, с травма в коляното в третата четвърт. След 30 т. до този момент, той опита да се върне, но нямаше как да го направи и камерите го следиха в коридорите до съблекалнята да страда с драматичните последни минути.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Голдън Стейт се бори, но нямаше сили срещу вдъхновения Торонто, в който всички бяха на ниво - Кауай Ленард (22 т.), Кайл Лаури (26), Паскал Сиакам (26), Фред ван Флийт (22), Серж Ибака добави 15... Феноменална колективна работа на отбора, който бе изключително стабилен в резултатите си в редовния сезон на НБА, а после показа характер, свежест и огромна амбиция в плейофите.

Мач №6 бе гонитба в резултата без някой да успее да се откъсне, като Торонто водеше с 3 т. на полувремето (60:57), но докато Томпсън бе на игрището, Голдън Стейт изглеждаше напълно способен да вземе двубоя.

Домакините имаха и пет точки аванс в началото на четвъртата част, но вече изглеждаха лишени от искрата на вдъхновението без Томпсън.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Клей остана най-резултатен от всички в срещата, въпреки че игра само 31 минути заради травмата.

Неговото излизане остави Стеф Къри "сам" на паркета от страната на домакините - поне сред хората, които да решават важните ситуации в толкова голям мач.

И точно на Къри падна отговорността да го направи - при 110:111 за гостите, 9.6 секунди преди края, домакините получиха топката и право на последен изстрел.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Къри имаше шанс за стрелба, пропусна, а Ленард грабна топката и бе фаулиран. Всичко свърши, Голдън Стейт загуби и не успя да вземе трета поредна титла.

Празненствата в Торонто започват, след като часове преди мача хиляди се изсипаха във фензоната "Джурасик Парк" в града, за да чакат излъчването на огромни екрани.

Една от най-лудите баскетболни публики има своя шампион, едва 24 години след появата на отбора изобщо. А Кауай Ленард е Играч №1 на финалите в НБА и то - съвсем заслужено.

Торонто написа история.