Драфтът в НБА отмина, а сега вече е време за сделки. Трансферният пазар в Лигата постепенно се раздвижва, като първите две новини са свързани с двама от най-добрите плеймейкъри в Асоциацията в последните години - Кайри Ървинг и Джон Уол.

Ървинг е взел решение да активира клаузата в договора си с Бруклин и да остане в нюйоркския тим, поне на хартия и засега, и през следващия сезон. В последните дни той бе свързван с потенциален трансфер в Лос Анджелис Лейкърс, където отново би се събрал с ЛеБрон Джеймс. Намерението му обаче изглежда е да играе за Нетс редом до Кевин Дюрант.

“Нормалните хора карат света да продължава да се върти, но тези, които се осмеляват да са различни, водят останалите към утрешния ден. Взех решението да активирам клаузата в договора с Бруклин. Ще се видим през есента”, гласи официалното изявление на Ървинг.

Седемкратният участник в Мача на звездите записваше среднио по 27.4 точки и 5.8 асистенции с екипа на “мрежите” през миналия сезон, но Нетс отпаднаха в първия кръг на плейофите след 0-4 от бъдещия финалист Бостън.

Разбира се, активираната клауза по никакъв начин не гарантира на 100% оставането му в клуба, защото когато е с изтичащ договор и то за подобна голяма сума, ще бъде още по-апетитна хапка за останалите отбори. През редовния сезон той изигра само 29 мача заради отказа си да се ваксинира срещу COVID-19.

Джон Уол пък е постигнал разбирателство с Хюстън да откупи договора си и така да може да премине свободно в друг отбор. По всяка вероятност това ще бъде Лос Анджелис Клипърс. 

Гардът трябваше да получи $47.4 милиона в последния сезон от сделката си, а сега тази сума ще бъде по-малко - около $41 милиона. 

Уол записа 40 мача за “ракетите” през сезон 2020/2021, а след това не игра в нито един мач през отминалата кампания. 32-годишнят пойнт гард не попада в сметките на тексасци, които търсят ново начало с ядро от млади баскетболисти.

В кариерата си досега Уол постига средно по 19.1 точки и 9.1 асистенции в 613 мача от редовния сезон.