Три знакови отбора няма да играят в тазгодишното издание на финалния турнир в колежанския баскетбол - March Madness. Дюк, Кентъки и Луивил няма да участват в надпреварата, която е най-значимото спортно събитие през месец март в Щатите всяка година 

За последно турнир без тези три отбора в него е имало през 1976 година.

Кентъки не се класира, след като завършва сезона с отрицателен баланс на победи и загуби за първи път от 32 години насам. Дюк пък бяха принудени да се откажат от участие заради положителен тест за COVID-19. Луивил, където преди почти 20 години имаше български играч в лицето на Симеон Найденов, пада жертва на правилата, след като има шест загуби в седем мача срещу отбори, които попадат в т.нар. квадрант 1 на колежанския баскетбол - където са поставени най-силните тимове и това е причината “кардиналите” от щата Кентъки да са аут от Мартенската лудост.

Това все пак може да се промени, ако подобно на Дюк, друг отбор бъде принуден да се оттегли заради коронавирус.

Дюк е петкратен шампион на страната, като и петте титли са под ръководството на настоящия треньор на отбора - легендата Майк Кжижевски. Кентъки от своя страна има осем титли, докато Луивил е трикратен първенец на САЩ. 

March Madness започва на 20 март с общо 64 отбора, а поставени под №1 в четирите региона са съответно Гонзага (Запад) с 26-0, Мичиган (Изток) с 20-4, Бейлър (Юг) с 22-2 и Илинойс (Среден Запад) с 23-6.  

Всичко се решава в по един мач, като именно заради това в колежанския баскетбол често ставаме свидетели на изключително големи изненади.