Националната баскетболна асоциация е съдена от три дългогодишни рефери, които са били уволнени заради отказа си да се ваксинират по религиозни причини.

Оплакването е внесено от Кени Мауе (на снимката), Марк Айотe и Джейсън Филипс във федералния съд в Манхатън, като тримата твърдят, че лигата ги е принудила да спазват "хигиенните норми" и е пренебрегнала религиозните им възражения, тъй като не отговаряли на "високия стандарт".

Ищците споделят, че им е поставен ултиматум да се ваксинират и са били изгонени през сезон 2020/21 година, когато е било задължително за служителите и играчите да се ваксинират.

След това от лигата са отказали да ги върнат, въпреки че паднаха изискванията за задължителна ваксинация за настоящия сезон.

Мауер и Айот са работили като съдии в НБА съответно в продължение на 35 и 17 години. Филипс пък е бил в професията 19 години преди да поеме друг пост, отново свързан с реферирането.

Според обвинението НБА нарушава федералния закон за гражданските и човешките права в щата. Искането е за обезщетения за увреждане на репутацията и психически вреди.