Баскетболният ЦСКА отново ще играе в елита на България. "Армейците" се завръщат в Националната баскетболна лига след 13-годишно отсъствие, а треньор на отбора отново ще бъде Росен Барчовски. Това бе обявено на пресконференция в новата зала на клуба днес, като при срещата с медиите стана ясно и че в клубното ръководство влизат част от ръководителите на футболния ЦСКА 1948.

Именно основният спонсор на футболния тим ще финансира и баскетболния отбор на "армейците".

Президент на клуба остава Роберт Гергов, а Александър Чакмаков, който имаше основна роля във възраждането на ЦСКА, също ще продължи да бъде част от ръководството.

Именно благодарени на усилията на Гергов и Чакмаков бе ремонтирана баскетболната зала на стадион "Българска армия", носеща името на покойната легенда Румен Пейчев, а двамата бяха и в основата на построяването на новото съоръжение на клуба на 4-ти километър в местността "Къро".

"Aз съм преживял цялата история на ЦСКА. И в онези времена, в които имахме организация на страхотно ниво, и при фалитите и неуспехите. И с поява на хора, които направиха всичко възможно да унищожат клуба. Сашо Чакмаков на три пъти е правил зала на ЦСКА - на "Българска армия" два пъти. ЦСКА няма мъжки отбор 13 години, а сега има възможност това да се случи. Не ми е хрумвало да откажа тази покана. Съзнавам, че е трудно да започнем изграждането на нов отбор, но ще го направим", каза Барчовски, който ще продължи да изпълнява и ролята си на национален селекционер на България.

В неговия щаб помощници ще бъдат Георги Давидов, който дълги години бе капитан на баскетболния ЦСКА, както и Даниел Клечков, за последно работил като старши треньор на Черно море Тича.

Барчовски коментира и селекцията, като обяви единствено, че към момента в състава е сигурно присъствието на няколко талантливи баскетболисти от школата на отбора.

Клубният президент Гергов сподели, че когато става дума за ЦСКА, няма как целите да са различни от най-високите - борба за титла и купа, както и европейско участие в близко бъдеще. "Червените" имат 12 шампионски титли на България във витрината си, също както и 18 купи на страната, което е рекорд в родния баскетбол.

На представянето на проекта присъства и Любослав Пенев, който е треньор на ЦСКА 1948.

Снимка: Bulphoto