Звездата на Вашингтон Уизърдс Ръсел Уестбрук пренаписа историята на НБА, след като счупи рекорд, считан за почти невъзможен за подобряване вече близо 50 години. Гардът еднолично поведе класацията за най-много мачове с трипъл-дабъл (б.р. - поне по 10 в три различнни статистически категории, най-често борби, точки и асистенции).

Асът на Вашингтон влезе в историята при агубата със 124:125 като гост на Атланта. С 28 точки, 21 асистенции и 13 борби, Ръсел вече е абсолютен №1 в класацията с общо 182 мача, в които е отбелязал трипъл-дабъл.

Преди Уестбрук да започне да трупа подобни мачове, рекордът, досега притежание на Оскар Робъртсън, действително бе сочен като невъзможен за подобряване. Легендарният гард, играл през 60-те и 70-те години на миналия век, бе получил прозвището "Мистър Трипъл-Дабъл", след като през кариерата си, продължила 14 сезона, бе записал 181 подобни мача.

Уестбрук от своя страна загатна, че ще гони постижението през сезон 2016/2017, когато записваше трипъл-дабъл средно на мач в рамките на цяла година (31.6 точки, 10.4 Асистенции и 10.7 борби в 81 двубоя) - нещо, което за последно бе правено именно от Робъртсън през сезон 1961/1962. Последният подобен мач на Робъртсън е през 1974 г., а като цяло той е начело в класацията от 1962 година.

Трети в подреждането е Меджик Джонсън (138 такива мачаа), а единствено Джейсън Кид е с над 100 двубоя с такава статистика (107). От активните баскетболисти ЛеБрон Джеймс има 99, а Джеймс Хардън и Никола Йокич - съответно 58 и 56. Постижението на Робъртсън му отнема 1040 мача, докато Ръс стига върха за 939.

"Обикновено не бих се потупал по гърба сам, но днес мога да го направя. Благодарен съм за всички онези, играли преди мен, както и на Бог, че ми позволява да правя това, което обичам. Приемам работата си много сериозно и съм супер благодарен на всички съотборници и треньори, които съм имал досега през годините", каза рекордьорът.

В наши дни играчите правят трипъл-дабъл доста по-често отколкото в ерата на Робинсън, защото темпото на игра е значително по-високо, но това по никакъв начин не прави постигнатото от Уестбрук по-малко впечатляващо.

За първите си шест сезона в НБА гардът имаше едва осем мача с трипъл-дабъл, а в последните седем те са вече 174.

"Много се радвам за теб. Семейството ти се гордее с теб, а аз те поздравявам за всичко, което си постигнал в баскетболната игра", каза в специално видео 82-годишният Робъртсън.