Отборът на Бруклин Нетс привлече в редиците си шампиона при реализаторите в Националната баскетболна асоциация за последните три сезона и "Най-полезен играч" през 2018 година Джеймс Хардън.

31-годишният Хардън се превърна в център на сделка, в която бяха включени още три отбора - бившият му вече Хюстън Рокетс, Кливланд Кавалиърс и Индиана Пейсърс. В тима на Нетс Хардън ще стане част от "звездна тройка", включваща Кевин Дюрант и Кайри Ървинг.

Привличането на Хардън обаче не дойде на никак ниска цена за тима на Бруклин, който се раздели с няколко играчи и практически всичките си бъдещи пикове в първия кръг на драфта през следващите няколко години.

Като част от сделката Хюстън ще получи изборите на Бруклин в първия кръг на драфта през 2022, 2024 и 2026 година, изборът на Милуоки през 2022 година, както и правото да размени пиковете си с Бруклин през 2021, 2023, 2025 и 2027 година. От Бруклин Хюстън получава и латвийското крило Родионс Курукс. "Ракетите" взимат и гарда на Кливланд Данте Екзъм, както и гарда на Индиана Пейсърс Виктор Оладипо.

В замяна на услугите на Оладипо Индиана получава гарда на Бруклин Карис Лъвърт, както и избор във втория кръг на драфта. Кливланд пък взима от сделката центъра Джарет Алън и крилото Ториън Принс от Бруклин.

Джеймс Хардън започна кариерата си в НБА през 2009 година в отбора на Оклахома Сити Тъндър, където бе съотборник с Кевин Дюрант. През 2012 година той бе трансфериран в Хюстън. С "ракетите" той достигна до финала в Западната конференция през 2015 и 2018 година.