Новината, че Александър Везенков се е разбрал с Олимпиакос за завръщане в гръцкия колос доведе до огромна радост сред феновете на клуба. Българското крило е един от техните любимци, след като през 2023-а помогна на тима да се класира за финал в Евролигата, който обаче бе загубен от Реал (Мадрид).

В Пирея обаче ще трябва да почакат известно време преди окончателно да отворят шампанското за завръщането на най-добрия играч в Евролигата за сезон 2023/2024. Да, в медиите в южната ни съседка се твърди, че Везенков вече е постигнал съгласие за четиригодишен договор на обща стойност 14 милиона евро, но първата и по-важна стъпка е да оформи раздялата си с Торонто. Именно Раптърс са отборът от НБА, чиято собственост е той в момента, като има договор с канадците за още един сезон.

И тепърва предстоят преговори за това как точно ще се случи това.

Първият вариант е Саша директно да бъде освободен, но това категорично не е по вкуса на Раптърс. При подобно развитие на нещата той ще може да подпише с който отбор пожелае, но канадците ще са длъжни да му платят оставащите и гарантирани $6.34 милиона заплата за следващия сезон.

Така следва опцията за откупуване на остатъка от договора му. Тоест - Торонто да се съгласи да го пусне като свободен агент, но в замяна на това самият играч се отказва от част от полагащите му се по договор оставащи пари.

Третиата и съвсем малко вероятна възможност пък е намесата на Олимпиакос. В Европа често клубовете от Евролигата действат по сходен на "откупуването" в НБА начин - когато даден европейски тим иска играч с контракт с друг клуб, плаща на колегите си оставащата заплата на въпросния баскетболист, за да го има в състава си.

Но в случая сумата от над $6 милиона е прекалено голяма дори за гранд от ранга на гърците, така че те ще изчакат развитието на преговорите между Везенков и Раптърс и чак след това ще могат официално да го върнат в състава си.

Българинът има пет сезона с Олимпиакос, като в последния заслужено бе избран за "Най-полезен играч" на Евролигата след 17.6 точки, 6.8 борби и 1.9 асистенции като индивидуални показатели.

В 42 мача за Сакраменто при дебютната си година в НБА той постигаше по 5.4 точки и 2.3 борби средно на мач.