Крилото на Торонто Джонтей Портър е обект на разследване заради залози през последните няколко месеца. Лигата разглежда под лупа два конкретни мача на Раптърс, при които в дадени букмейкърски къщи са забелязани необичайни движения за залози, свързани с индивидуалното представяне на Портър, който далеч не е някоя от ключовите фигури на канадския тим.

Става въпрос за мач с Лос Анджелис Клипърс на 26 януари, когато е имало доста повече от обичайните пари, заложени за това дали Портър ще има над или под 5.5 точки, 4.5 борби и 1.5 асистенции, както и за вкараните му тройки за вечерта - над или под 0.5

Във въпросния мач той играе само 4 минути, а причина за това е проблем с окото, който е получили няколко дни по-рано в двубой с Мемфис. Дори не опитва изстрел от тройката.

На следващия ден специлаизирания сайт DraftKings Sportsbook излиза с изявление, че границата от под 0.5 тройки за Портър е най-печелившата линия от всички НБА мачове във въпросната вечер.

Другата съмнителна среща е съвсем скорошна - на 20 март срещу Сакраменто Кингс. Тогава крилото получава само 3 минути, като причината отново е здравословна, този път болест. Линиите му са около под/над 7.5 точки и 5.5 борби, като той завършва с 0 точки, без да опитва стрелба и хваща 2 борби.

Ситуацията се повтаря на следващия ден, когато неговите линии пак се оказват най-печелившите за вечерта в цялата Асоциация.

На поне още няколко места са забелязани съмнителни движения в залозите около представянето му, като ESPN съобщава, че редица акаунти в сайтове за залози са слагали големи суми, започвайки от $10 000 и $20 000 на предстаянето на Портър в мача с Клипърс през януари. Обикновено лимитите за подобни действия са $1000 или $2000.

Портър е брат на звездата на Денвър - Майкъл Портър-младши и е с двустранен договор с Торонто. Toест, получава една заплата, за да е на разположение както на отбора от НБА, така и на филиала на Раптърс, който играе в Лигата за развитие.

Треньорът на канадците Дарко Раякович заяви, че никога не би се усъмнил в това дали негов играче контузен наистина и допълни, че никой не би се радвал на подобна ситуация в отбора си

Играчите от НБА, както и всички треньори и служители, както на отборите, така и на самата Асоциация, имат забрана да залагат. Нарушаването може да доведе до редица санкции - от финансови глоби до прекратяване на договори.

Досега през сезона Портър има средно по 4.4 точки, 3.2 борби и 2.3 асистенции в 26 мача за Раптърс.