На 18 февруари Пеньо Нацкин ще навърши 50 години, но това не му пречи да играе в българското първенство по баскетбол.

Обяснимо, сайтът на федерацията посвети материал на тази история, която потвърждава в пълна степен тезата, че "няма млади и стари" в спорта, стига сърцето да го иска.

Нацкин бе част от много силния тим на Фикосота (Шумен) от началото на века, а в момента играе за Локомотив (Горна Оряховица) в ББЛ А група-Център - една от групите във второто ниво след Националната баскетболна лига.

Дотук през сезона тимът записа 1 победа и 5 поражения, а 49-годишният ветеран е почти несменяем.

Още по-любопитно е, че Пеньо дели един терен и съблекалня със сина си Кристиян.

В края на миналата година пък дъщеря му Евгения стигна до женския национален отбор за първи път в кариерата си.

"Аз съм учен през годините да не отдавам значение на възрастта - казва в материала за сайта на БФ Баскетбол Нацкин. - Водещ фактор да са възможностите и опитът на даден състезател. Това се опитвам да предам на моите съотборници. Когато играеш в отбор, който се бори за медали, напрежението е голямо. Сега е по спокойно. Играем за удоволствие и ако сме по добрите, побеждаваме.

Искам да помогна на младите да играят баскетбол със сърцата и главите си, да бъдат отдадени на играта и да и се наслаждават. Играя за удоволствие, обичам баскетбола и не си представям живота без него."

В статистиките за първите 6 кръга от сезона, Нацкин е в топ 5 по спечелени борби (10.8 средно на мач), асистенции (3.0 средно) и чадъри (1.2 средно на двубой).

Реализира близо 50 процента от стрелбите си и е с 11 точки средно на мач.

Снимка: basketball.bg

Синът Кристиан е на 20 години, а това винаги е по-особена ситуазия в едно семейство, както обяснява най-възрастният баскетболист по родните терени.

"Синът ми играе с мен, което е много хубаво и ме прави щастлив - казва ветеранът. . От друга страна изискванията ми към него са много по-големи и най вероятно му тежат."

Дъщеря му Евгения играе в един от двата най-силни тима у нас при жените - Монтана 2003. В края на миналата година тя за пръв път попадна и в женския национален отбор, като бе в групата за квалификациите за ЕвроБаскет 2021.

"Доволен съм, че двете ми деца играят баскетбол. Надявам се Евгения да продължи доброто си представяне и да бъде фактор в националния отбор", казва Нацкин.

На последните местни избори той бе и кандидат за кмет на село Поликраище, където има баскетболен клуб - "Росица".

 

Целият материал за Пеньо Нацкин вижте тук>>>