Никола Йокич отказа да играе за Сърбия на предстоящия Мондиал 2023, а в западната ни съседка, където години наред се бият в гърдите, че са "страната на баскетбола", скочиха здраво на своята суперзвезда. И несъмнено играч №1 в света, извел само преди малко повече от месец Денвър до първата титла в НБА в историята на клуба.

На запад от Калотина се надявах, че след като Жокера изнесе Нъгетс на гръб до трофея, в плановете му бе да повтори това и с националния тим на родината си. Задача, която изглеждаше и една идея по-постижима, отколкото по принцип, защото големият конкурент САЩ определено не е с най-добрия си състав. Да, ама... не.

Никола е уведомил националния селекционер Светислав Пешич за решението си, мотивирайки се с това, че има нужда от почивка. И си почива активно, тъй като в социалните мрежи се появи видео, на което той празнува поредната победа на свой кон в състезание. Както знаем, конете са голямата му страст извън баскетбола и той ги поставя най-високо като приоритет, заедно със семейството си.

Медии и фенове в Сърбия обаче останаха крайно недоволни от решението на суперзвездата. В различните издания се появиха крайни заглавия, започвайки от "Защо не разбирам Никола Йокич и неговото "не" за Сърбия" и стигайки до "Как Йокич сам си помага да не стане легенда".

Стигна се дотам, че от съседна Хърватия също не прпуснаха да се подиграят на комшиите си за липсата на звездата и описаха този сценарий като "край на сръбския баскетбол" и "началото на падението на "плавите".

Разбира се, има и мнения в подкрепа на Никола, които гласят, че той не трябва да бъде обиждан, а всички са длъжни да се радват, когато носи националния екип. Като мотивация към тази теза се добавя, че от 2016 година, когато "е станал достатъчно добър, че да играе за страната", той е пропуснал само едно голямо първенство - ЕвроБаскет 2017. През 2016 година Никола бе част от състава, завоювал сребро на Олимпиадата в Рио, през 2019 година игра на Световното, а миналата есен бе част от отбора на Европейското първенство.

През сезон 2022/2023 той изигра общо 89 мача за Денвър - 69 в редовния сезон и още 20 в плейофите на НБА.

Междувременно стана ясно, че още една от звездите на Сърбия няма да играе на Мондиал 2023. Василие Мицич, който подписа с Оклахома Сити Тъндър в НБА, няма да бъде част от състава на Пешич.