Марк и Пау Гасол несъмнено са едни от най-великите европейски баскетболисти, а тази нощ окончателно записаха имената си в историята на играта. Това стана факт, след като Мемфис извади от употреба №33 в чест на Марк, като по този начин той се присъедини към брат си Пау, който преди време получи същото уважение от Лос Анджелис Лейкърс през март миналата година.

Така двамата испански великани стават първите братя в цялата история на НБА, която е вече над 75 години, сдобили се с подобно уважение - номерата им да бъдат "пенсионирани".

Марк, по-малкият от двамата братя, носеше екипа на Мемфис от 2008-а до 2019-а и се превърна в една от емблемите на Гризлис. По време на престоя си там той три пъти игра в Мача на звездите, а също така бе избран и за "Защитник на годината" през 2013-а. По време на престоя му в щата Тенеси тимът бе един от най-постоянните не просто в Западната конференция, а и в НБА, участвайки неизменно в плейофите между 2010-а и 2017-а.

За единадесетте си сезона в Мемфис средните показатели на Марк бяха 15.2 точки, 7.7 борби, 3.4 асистенции, 1.5 чадъра и 0.9 отнети топки.

През сезон 2018/2019 той бе трансфериран в посока Торонто и като част от канадците спечели единствената си шампионска титла на НБА, повтаряйки батко си Пау, който вече бе триумфирал два пъти с Лос Анджелис Лейкърс. По-малкият Гасол завърши кариерата си в САЩ именно с екипа на "езерняците".

Пау също игра за Мемфис, но за по-кратък период от брат си - между 2001-а и 2008-а.