Баскетболистът Александър Везенков, който бе избран за Спортист на годината на България за 2022-а, изпраща най-силната година в кариерата си, като спечели златен дубъл с тима на Олимпиакос в Гърция, стана Най-полезен играч в местното първенство, бе избран в Идеалната петица за сезона в Евролигата и неколкократно стана Най-полезен състезател на кръга в престижния турнир.

Везенков бе и лидер на мъжкия национален отбор на България на Евробаскет 2022, ставайки номер 1 при борзите в груповата фаза, впечатляващи постижения за спорт с толкова голяма конкуренция като баскетбола, което му отреди и неоспоримата позиция за Спортист номер 1 в традиционната анкета, пише официалният сайт на Българската федерация по баскетбол.

Новината завари Александър Везенков в Атина, където се възстановява от травма и ще пропусне голямото гръцко дерби в Евролигата срещу Панатинайкос тази вечер.

"Боли малко, но съм добре. Ще се възстановя и за следващия мач съм на линия", каза Спортист номер 1 на България за 2022-а.

"Благодаря на всички журналисти и фенове, които гласуваха за мен. Това е голяма чест и признание. Но трябва да кажа - това признание ме мотивира да работя още повече. Да покажа още повече, да докажа, че не е заслужено само за една година, тласка ме да изградя постоянство. Това признание ме предизвиква да работя още повече българският баскетбол да се изкачи на по-високо ниво и много повече деца да се запалят по баскетбола", добави Александър Везенков.

"Искам да благодаря на всички мои съотборници - и в Олимпиакос, и в националния отбор на България, както и на всички, които ми помогнаха през годината да прогресирам и да спечеля тази награда. Чест за мен е след толкова години да съм едва вторият баскетболист с тази награда, след първата Спортистка на годината - Ваня Войнова. Тя е огромно име, в Залата на славата. Радвам се, че го постигнах. Искам да благодаря също и на семейството си. Те винаги са до мен и ме подкрепят и в трудни, и в радостни моменти", завърши Везенков.