Александър Везенков продължава възстановяването си от контузията в глезена и търпеливо чака да дойде времето, в което ще се завърне в състава на Сакраменто. Двукратният "Спортист на годината" на България и актуален носител на наградата за "Най-полезен играч" на сезона в Евролигата даде интервю пред Mundo Deportivo - издание, базирано в Барселона, където обстановката не му е непозната.

Българското крило прекара три години като част от баскетболния тим на Барса говори за първия си сезон в НБА до момента и за това колко различна всъщност е ситуацията в най-силното първенство в света спрямо тази в Евролигата.

"Всичко е различно. Играта е различна, играе се на съвсем друга скорост, културата също е друга. Трябва да се адаптираш бързо, да си готов във всеки един момент. Има много мачове, пътува се много и е нужно да си на ниво както физически, така и психологически", разказва Везенков пред MD, като добавя, че индивидуалните качества на играчите са съвсем различни - първите 7-8 човека в ротацията на всеки отбор са на много високо ниво и като цяло философията в НБА е различна от европейската.

"Нещата не са никак лесни, както казах, различно е, трябва адаптация и да си отворен към това да научаваш нови неща. За тях няма значение дали си №1 в Европа, трябва да започнеш всичко от нулата и ако се адаптираш бързо, получаваш шансове. Ако ли не - нещата стават доста трудни. Но вярвам, че мога да пробия в НБА.", споделя още българинът.

Крилото не е единственият MVP на Евролигата, който пое към Щатите в края на 20-те си години. Саша отиде в Сакраменто на 28, а Василие Мицич, двукратен носител на отличието, подписа с Оклахома Сити на 29 и получаваше ограничен шанс за изява, но след това бе трансфериран в Шарлът, където с повече минути показва истинсктие си способности.

"Със сигурност това, че идваме в НБА на тази възраст, до степен прави нещата по-трудни, защото в Европа учим играта по друг начин. Колкото по-рано дойдеш тук, толкова по-бързо ще се адаптираш, не просто към баскетбола, а към живота като цяло", добавя той, като допълва, че след като е избран в Драфта през 2017 година е имал възможности да премине в НБА по-рано, като смята, че тайминга е много важен.

На въпрос за Барселона отговаря, че в момента има много приятели в клуба и е в отлични отношения с клубната легенда Хуан Карлос Наваро, от когото е научил много във времето, в което бяха съотборници. Но също така споделя, че в Барса е имало хора, които не са се отнесли с него по възможно най-добрия начин - "Няма да казвам имена, но на 100% стоя зад думите си".

Българинът не си затваря вратата за завръщане при каталунците, откъдето премина в Олимпиакос, а после и в НБА, но сега не мисли за подобни неща, защото има договор с "кралете" от столицата на Калифорния до лятото на 2025 година.