Баскетболната ни звезда Александър Везенков е част от националния ни тим за първи път от четири години.

Заради съвпадането на клубния и националния календар в баскетбола, Везенков все пропускаше лагерите заради ангажиментите със своя клуб.

През този сезон той направи фурор в Евролигата с Олимпиакос, а сега ще се включи в мачовете срещу Босна и Литва от световните квалификации.

В интервю за "BGBasket.com" той сподели, че отборът ни е отлична сплав между опитни и млади играчи, а целта е надграждането да продължи, а не да се чака още цяло десетилетие за успешно преставяне.

"Последният ми мач беше през септември 2018-а, оттогава мина доста време. Виждам както момчета, с които съм играл, така и млади, нови момчета, много талантливи. За мен е удоволствие да съм с тях, и ако комбинираме опита с младостта, може да стане един много добър отбор. За да стане това трябва да се раздаваме на всяка тренировка и мач, не сме от оборите, които могат да побеждават, ако играят на 50%.

Това са момчета с много данни и физически качества и наистина могат да направят нещо. Аз им казах, че трябва да тренират нон стоп и да са в отбори, къдет да играят. Те трябва да са тези, които решават ситуации, да са вътре в ключовите моменти, не само да са някъде за престиж.

Мисля, е е съм им от полза. Има напрежение, когато си млад, нормално е, но мисля, че по-опитните, Чавдар, Станимир, аз, Дий Бост, можем да им помогнем, защото те са бъдещето на българския баскетбол и трябва да ги подкрепим. Нямаме много такива момчета, така че с много тренировки и много говорене, работа, мисля, че нещата ще станат.

Ние сме приятели и извън терена, говорим си по същия начин. Това, което аз искам е да сме фокусирани, да се борим, оттам нататък се надявам да сме здрави и да успеем нещо много хубаво да постигтем. Класирахме се за Европейско, но се надявам да не чакаме още 11 години да направим нещо хубаво и важно. С моя опит мисля, че мога да помогна за някои неща. И аз също се уча от тях. Всеки се учи от другия", разказа Везенков.