Найджъл Бен, един от "златното поколение" в британския бокс, се завръща на ринга през ноември. Новината обиколи света като сензация, защото Бен е на 55 години.

Двамата му синове вече жънат победи на професионалния ринг, а сега там ще се качи и таткото, който никога не остана далеч от спорта. Последният бой на Тъмния Разрушител, както бе известен в разцвета на силите му, бе през 1996 г.

Бен стана световен шампион в средна категория и се би с най-добрите в онази ера, а тя бе наистина златна за бокса.

Игра 48 професионални мача, спечели 42 и загуби 5 (1 реми). Последните три поражения сложиха край на кариерата му - натрупа ги през 1996-а и реши, че вече е стар за тия неща. 23 години по-късно обаче...

Решението му идва като пълен шок, но е ясно - на 23 ноември ще боксира срещу бившия световен шампион от Камерун Сакио Бика, който пък е на 40 години. Той обаче е активен боксьор, последният му бой е от преди 16 месеца и не е слизал от ринга.

Бен е "най-добре подготвеният физически мъж на 55 години на планетата", обяви агентът му, който движи делата и на синовете му. Той обясни, че Найджъл гори от желание да излезе отново на ринга и да е в шоуто.

Британският боксов съвет обаче не е въодушевен. "Не мислим, че това решение е разумно и добро за спорта ни - казаха ръководителите на организацията в изявление. - Не подкрепяме Найджъл в него."

Въпреки това, бой ще има. Бен е минал в последния месец всички задължителни тестове на БИБА - професионалната европейска организация. Няма никакъв медицински проблем да се боксира и ще го направи.

Бен (вдясно) срещу Крис Юбанк - класика от 1993 г.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos