Когато Анди Руис сензационно победи Антъни Джошуа и отне титлите му в тежка категория, всички вече знаеха, че тези двамата са коренно различни боксьори. И тук не става дума само за телосложение и стил на боксиране.

Малко над 5 месеца по-късно имаме много нови поводи да смятаме, че тези двамата нямат нищо общо. Трудно е да бъдат съпоставени по какъвто и да е показател, което прави реваншът на 7 декември в Саудитска Арабия още по-непредвидим.

Но защо отбелязваме това? Защото е интересно да се види как тези пет месеца се отразяват на мексиканеца и англичанина.

Първият е яхнал вълната на успеха с ясното съзнание, че може да е единствената в кариерата му, а вторият не може да бъде забелязан никъде.

Снимка: Официална Инстаграм страница

Руис обиколи всички възможни медийни събития, направи безброй интервюта и празнува като за последно. Джошуа се е покрил дали заради срам, търсейки място за размисъл, дали заради концентрацията си в тренировките.

Едно и също се чува от всички интервюта на 30-годишния Руис през тези пет месеца - "благословен съм за това, което ми се случва и за това че съм първият световен шампион на Мексико". Буквално няма медийна изява, в която да не каже тези думи.

Успехът меко казано му се отразява добре на духа. Световна знаменитост е и може би най-разпознаваемото лице на бокса, което е обяснимо предвид че притежава четири от поясите в най-престижната категория. Допълнителна популярност му донесе външният вид, който далеч не подсказва, че това е голям шампион. Само че с представянето си Руис доказа, че заслужава да бъде считан за такъв.

Мексиканецът категорично не е безинтересен, макар че в интервютата си плямпа едно и също (споделям това мнение с надежда той да не го прочете). В първите седмици след големия за него мач даваше вид на човек, който още не е осъзнал какво точно е сътворил на ринга. След това обаче започна да се държи нахакано и вече показва самочувствие, което е присъщо на най-великите шампиони.

Снимка: Официална Инстаграм страница

Беше гост на най-големите медии в САЩ, като в това число се появи и в шоуто на Джими Кимъл. За последно даде интервю за вечния Майк Тайсън в традиционния подкаст на легендата.

Човек да се зачуди дали от толкова публични изяви на Руис му остават дни да тренира. От време на време качва клипчета в социалните мрежи, за да напомни, че все пак се готви за реванша с Джоуша. Трудно е да се усъмниш в професионализма на човек, който притежава толкова много пояси, но мексиканецът дава не един или два повода.

Най-изразителният бе навръх 30-ия му рожден ден на 11 септември. Според запознати партито в Лос Анджелис се е превърнало в свинщина - проститутки, голо суши, наркотици. Всевъзможни ютуб и всякакви знаменитости са присъствали, а рожденикът се е отчел с големи харчове и поведение, което не е присъщо на професионалист.

Точно в този период се пробудиха съмненията за физическата му форма и доколко точно тренира за предстоящия голям мач. Колегата му Тайсън Фюри заяви, че Руис не е тренирал в рамките на две месеца.

"Знам че Руис се разкарва с разни "ролс-ройсове" и обикаля телевизионните предавания. Яде много такос и не е бил във фитнеса в последните два месеца и половина. Говорил съм с негови познати и те казват, че не са го виждали", заяви Фюри в края на август. Същият Фюри, който "блъска здраво" в залата, след като преодоля проблемите си с алкохола и наркотиците.

Възможно ли е успехът да се отрази по същия начин на мексиканеца, както бе и при Фюри? Руис отрече спекулациите с думите: "всеки казва това и онова, но никой не знае нищо, освен това, което вижда в Инстаграм. Работим здраво. Нека си мислят, че само празнувам. Ще се завърна силно".

Embed from Getty Images

В същото време Джошуа е на другата крайност. От него няма ни вест, ни кост. Единствените му появи в медиите се дължат на кратки интервюта по телефона и задължителното присъствие на пресконференциите преди мача на 7 декември.

Човек би казал, че англичанинът, който по традиция не обича да се фука, просто тренира здраво, за да си върне титлите. Другата версия е, че го е хванала депресията и се спасява в самота. Тези теории са стрелба в тъмното, но е факт, че Джошуа след срамната загуба заяви: "Погубих част от страстта си към бокса и трябва да си я върна".

В последните няколко месеца новините с името на бившия шампион се състоят само от съвети или прогнози на боксьори и специалисти за предстоящия сблъсък. Дори в пресконференцията Ей Джей беше много пестелив. Може би двамата с Руис все пак имат нещо общо - винаги показват огромно уважение към съперника. Това се видя и във въпросния брифинг, като засега се разграничават от заканите.

Въпросителната е и за двамата - колко готови всъщност са за епохалния мач, който ще размести пластовете в тежка категория. Да не забравяме, че Кубрат Пулев е главен претендент за пояса на IBF и на теория трябва да се бие с победителя. Неговият и всички погледи ще са насочени към Саудитска Арабия на 7 декември.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos