Благой Иванов - Багата постигна първата си победа в UFC, най-високо ниво в ММА.

Българинът победи американския ветеран в този спорт Бен Ротуел след съдийско решение.

И тримата съдии на галата в Канзас бяха категорични, давайки победа с 29:28 за Багата.

Иванов бе по-активният боец в октагона и играеше доста по-активно от американския си съперник. Той също така успя да нанесе и повече удари от Ротуел.

"Невероятен двубой, Ротуел е истински воин, аз съм много развълнуван в момента. Искам да благодаря на екипа и на семейството ми, тази победа е за родината ми България! Отправих повече удари и мисля, че направих достатъчно за победата", сподели Багата веднага след мача.

Победата със сигурност ще изкачи българина в ранглистата на тежката категория, което ще му осигури още по-популярен съперник за следващия сблъсък.

След тази победа Иванов вече има актив от 17 успеха и 2 поражения.

Иванов, който се появи в залата под звуците на "Притури се планината" на Стефка Съботинова и загърнат с българския флаг, тръгна енергично срещу 37-годишния Ротуел, но предпазливо откъм удари. В един момент в началото Багата загуби за кратко равновесие, но Ротуел не се възползва от ситуацията. След първите три мунити, в които двамата по-скоро бяха пасивни и не успяваха да пласират опитите си за удари, последва размяна на няколко леви крошета помежду им. До края на тази част българинът бе малко по-агресивен и пласира 13 точни удара срещу 12 за Ротуел.

Багата продължи да да търси попадения в главата на американеца. Ротуел от своя страна опита за втори път да нанесе удар чрез хайкик, но и този път неуспешно, след като българинът го парира. Съдията предупреди Иванов, че стои на едно място. В този момент и двамата бойци започнаха да си разменят по-сериозни удари и срещата стана много по-вълнуваща. Втората част бе много оспорвана, а двамата си нанесоха по 27 точни попадения.

В началото на последната трета част предупредиха Ротуел, че бърка с пръсти в очите на Багата. И двамата бойци останаха в стойка и залагаха повече на работа с ръцете, като американецът опитваше и удари с крака. Десен прав и ляво кроше пък бе комбинацията, на която залагаше българинът. Частта завърши с два мощни удара на Багата. Срещата приключи без да има нито един тейкдаун, а съдиите трябваше да определят кой се е представил по-добре. Те единодушно посочиха Благой Иванов-Багата за победител с 29:28.