Благой Иванов записа убедителна победа в Чикаго над Тай Туиваса.

Единственият българин в най-престижната ММА дивизия - UFC, не даде шанс на съперника пред стотици български фенове в зала "Юнайтед Сентър". Мачът бе част от галавечерта Чикаго UFC 238.

Тежката битка с австралиеца, наричан Бам-Бам, се проведе в пълните три рунда, но след нея тримата съдии нямаха съмнения в решението - успехът бе за Багата.

Иванов вече е със статистика 18 победи и 2 загуби, а в UFC има два успеха.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Туиваса записа едва второто си поражение в окгатона, след като в предишния си сблъсък бе спрян от бившия шампион Жуниор дос Сантос. Багата спечели дуела във всеки един компонент, а статистиката също бе категорична в полза на българина.

Събитието бе от най-мащабните дотук за годината в бойните спортове, като залата бе изпълнена с 16 083 зрители, а приходите от билетите бяха оценени от UFC на малко над 2 милиона долара.

Още в първия рунд Иванов взе превес, вкара много тежко ляво кроше и прати за първи път в трудна ситуация съперника.

Бам-Бам опита близък бой и клинч, но ударите на Багата бяха тежки и разклащаха съперника.

Във втория рунд Туиваса също успя да пласира силни удари, един от които разкървави носа на българина.

В края на тази част Багата можеше да затвори боя, осъществи "гилотина" и съперникът даде знак, че се предава - но това се случи секунди след сирената.

Така мачът влезе и в трета част, отново доминирана от българския боец.

Двамата останаха на крака до края на тежкия сблъсък, поздравиха се, а победата бе присъдена на Благой Иванов със съдийски решения 29-28, 30-27, 30-27. Никакво съмнение.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

"Можеше да довърша боя по-рано, но съм доволен - каза Багата. - Неговите лакти са силни, когато сме в клинч. Но нямаше сили да ми нанесе решаващ удар. Правя същите неща, както преди, тренирам в същата зала и при същите треньори. Целта оттук нататък е топ 5 на дивизията в тежката категория, искам да се бия с някой от най-добрите. Харесва ми идеята да се бия с Дерик Люис. Това ще опитаме да е следващият ми съперник.

Имам много приятели тук, най-голямата българска колония е тук, те ме подкрепиха здраво и сега отивам да празнувам с тях."

Люис е №5 в ранкинга на тежката категория, огромен американец, наричан Черния звяр.

Преди боя срещу австралиеца тази нощ, Багата отиде в построената от българи църква "Св. София" в Чикаго, видя се и с консула на страната ни в града Иван Анчев.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos