Австралийската боксова легенда Джеф Фенеч се сдоби със световната титлата в категория "суперперо". С 31 години закъснение. Боксьорът игра за въпросния шампионски пояс срещу Азаума Нелсън от Гана през 1991 година в Лас Вегас, а до днес срещата минава за една от най-скандалните в историята на австралийския бокс.

Съдиите дават 115:113 в полза на Фенеч, 116:112 в полза на Нелсън и равенство 114:114, след което става ясно, че победата не е за Джеф, а зрителите по трибунтие във Вегас започват да ги освиркват.

В крайна сметка реферите решават, че срещата приключва без победител, а и до днес този двубой е описван като една от "най-големите кражби в историята на спорта". Но повече от три десетилетия след случката, австралиецът все пак получава възмездие.

Президентът на WBC (Световния боксов съвет) Маурисио Суламайн сформира специален комитет, който да преразгледа битката и да реши кой все пак е спечелил. А след обстоен анализ става ясно, че това е Фенеч, който по този начин се сдоби с четвъртата си световна титла.

Така австралиецът се нарежда до Томас Хърнс и Шугър Лей Леонард, разполагайки със световни титли от четири различни категории на професионалния бокс.

"Това е същинска лудница. Преди години щеше да е още по-специално, защото аз наистина спечелих онзи мач. Но самият жест от страна на WBC е специален. Означава много за мен", коментира самият Фенеч.

След това решение победите му вече са 30 на брой в 33 мача на професионалния ринг.