Антъни Джошуа е дарил шестцифрена сума на федерациите по аматьорски бокс на Англия, Уелс и Шотландия.

Световният шампион в тежка категория обяви, че дарението няма да е еднократно, а той ще намери начин да се организира фонд, който да помага на този спорт във Великобритания в трудната ситуация.

Немалко клубове по бокс бяха принудени да затворят заради пандемията, което ги води към фалит.

Но дарения като това на Ей Джей ще ги спасят, твърди говорител на английския аматьорски бокс.

"Надявам се да не загубим цяло поколение млади боксьори - обясни действието си Джошуа. - Нашият спорт е основен в Обединеното кралство и има огромни традиции. Ако не бе аматьорският бокс, нямаше да има Антъни Джошуа като шампион в професионалния.

Ако днес аз бях на 18 години и залата, в която тренирам, бе затворена заради обстоятелствата, това щеше да е огромен удар за мен. Разбирам в каква ситуация са хората от аматьорските клубове, от корените на спорта. Има невероятни млади таланти в страната, Великобритания ще произведе още няколко световни шампиони в следващите десетина години, но ако спасим спорта."

Гетън Дженкинс, председател на аматьорската федерация на Англия, коментира новината за дарението:

"Това е глътка въздух за нас, а и сигнал към други хора с възможности да помогнат. Антъни е модел за подражание на хиляди младежи из залите в страната. Ситуацията е тежка, но ще се справим."

Боксът бе изключен от списъка с правителствена помощ към доста спортове, които вече месеци наред получават субсидии. Така клубовете трябва да се оправят сами.