Изненадващо за някои, очаквано за експертите и хората с по-дълбоки познания за бокса - но Джо Джойс и Джоузеф Паркър изнесоха един от боксовите спектакли на 2022-ра в Манчестър.

Британецът Джойс приспа с нокаут в 11-ия рунд новозеландския противник в тежката категория, като прати гръмотевица "отникъде" с ляв прав и свали огромния Паркър напълно безпомощен. Джоузеф опита и се изправи, но след преброяването, а и нямаше как да продължи. Той бе дал твърде много, за да остане в мача до 9-ия рунд, до който бе бомбардиран и надигран в дълги периоди.

Но именно в рундове №9 и №10 предприе контранастъпление, бе по-активния и вкара по-силни и чисти удари. И когато везните бяха изравнени и дори Паркър изглеждаше като да може да обърне развоя, дойде мощният ляв, с който всичко приключи.

ВИЖТЕ РАЗШИРЕН РЕПОРТАЖ ОТ ГОЛЕМИЯ МАЧ В МАНЧЕСТЪР>>>

Залата бе в еуфория, а от първите редове се вълнуваше и Тайсън Фюри, който е стар приятел на Джойс. Британецът печели титлата в WBO версията (с временен статут) и автоматично изскача на първо място сред претендентите да се бие за титлите с притежателя им Олександър Усик.

"Готов ли си, Усик!", надъха се с микрофона в ръка още на ринга победителят. Той е на 37 години, като твърде късно стана професионалист (на 31) и дълго трябваше да търпи критики, че се бие със средни и неособено качествени съперници.

Имаше 14 победи в 14 мача преди снощния, като 13 бяха с нокаут.

Сега сребърният медалист от олимпиадата в Рио 2016 (след нея отиде в профибокса) е 15/15, с 14 спирания на боксьора отсреща.

Паркър претърпя трета загуба и отново изглеждаше като човек, на когото не достига малко - дали класа, дали самочувствие в решаващите моменти, за да е наистина на върха на категорията. Той стигна до мач за титлата с Антъни Джошуа преди 4 години и го загуби с единодушно съдийско решение след 12 рунда, а след това бе победен и от Дилиън Уайт, а до 2018-а нямаше загуба.