Канело Алварес победи с единодушно съдийско решение след 12 рунда Генадий Головкин в едно от великите модерни боксови съперничества, което се простря в пет години.

Мексиканецът бе по-добър пред пълните трибуни на зала "T-Mobile Arena" в Лас Вегас, защити титлите си в WBA, WBC, IBF, WBO версиите, както и пояса на The Ring в супер средната категория. А с това приключва трилогията на една от най-вълнуващите битки в бокса от десетилетия.

Алварес спечели 8 от рундовете според картата на реферите, а в последните 2 изживя трудни моменти, когато казахстанецът, вече на 40 години, но намерил отнякъде допълнителни запаси от енергия, тръгна да решава боя с нокаут.

Снимка: Getty Images

Преди това обаче ГГГ, както е наричан, се отбраняваше и понесе доста тежки удари. И двамата показаха класа, както винаги, а след края - и огромен взаимен респект.

Предисторията на мача го направи едно от най-чаканите събития на годината в бойните спортове. През 2017-а двамата се биха в изключително зрелище, което - според експертите, трябваше да бъде спечелено от Головкин, но спорно съдийско решение го обяви за реми. Година по-късно Канело спечели с неединодушен вот на арбитрите, отново при доста спорни обстоятелства и равностоен мач.

Сега нямаше съмнение кой е по-добрият за епилог на трилогията, но и това не бе неочаквано.

Алварес, вероятно най-популярният боксьор на планетата, е на 32 години и в разцвета на силите си (58-2-2 е балансът му), докато съперникът вече е на 40 (42-1-2 след днес). Но Головкин отказа да обяви оттегляне, което се очакваше при негова загуба.

Преди мача също нямаше изненада. Залата полудя, когато Канело излезе с фанфари, с мексикански мариачи оркестър и шоу, което винаги може да се очаква от рижавата суперзвезда. Генадий се появи съвсем спокойно и тихо, отиде на ринга, поклони се на публиката и започна да разгрява ръцете и краката си.

Снимка: Getty Images

Коренни противоположности, но двама големи бойци.

След победата мексиканецът каза още вътре в ринга пред микрофоните:

"Благодаря ти, приятелю! За всичко ти благодаря! Дадохме на феновете три велики мача, ти си голям боксьор, радвам се, че играхме в една генерация и се засякохме на ринга. Ще пазя поясите и наследството в категорията и след теб."

Отговорът на Головкин:

"Всеки знае, че това е боксьор от голяма класа, но аз не отстъпих днес. Да, той бе по-добър и спечели заслужено, но доказах на себе си и на всеки, че още мога. Една грешка срещу Канело и си долу на пода. Този бой бе най-тактическият от трите, а след осмия рунд аз тръгнах, за да опитам да преобърна мача. Това бе стратегията ни. Няма да се отказвам, ще ме видите отново на ринга!"

Снимка: AP/БТА