Един от брутално-въздействащите и незабравими моменти в модерното британско кино остава онзи удар на Брад Пит.

По-точно - на героя му, боксьор от гетото с джипсита, живеещи в каравани. Светкавичният десен прав поваляше съперниците му от първи път в култовия филм "Гепи" на Гай Ричи.

Ирландските цигани - "джипсис", "пенкис", наричани по какъв ли не начин във Великобритания, имат няколко хобита, в които са страховито добри. Няма по-големи майстори на конските подкови, ненадминати са в обяздването на конете, и се боксират нестандартно.

Снимки: Instagram

Един от тях, наследник на ирландски джипсита, пристигна преди два дни у нас и се закани да стане звездата на шоуто насред София.

Хюи Фюри ще трябва да направи непостиганото досега - да бие Кубрат Пулев на негова територия. Но този тип изобщо не е за подценяване. И по-тежки изпитания е имал и никога не се отказва.

Стокпорт, на едва гара място от Манчестър, е позната територия на джипсита.

Там се ражда преди 24 години Хюи Люис Фюри. Произходът му е на хората от караваните, като в "Гепи". Наоколо има и доста боксови зали, та Хюи решава на 11 години, че такъв един салон е доста по-важен за него от училището.

Снимки: Instagram

Татко му Питър е треньор по бокс, а братовчед му Тайсън вече е на път към профиринга. Семейна традиция.

В района на Моркамб и Болтън, Хюи расте край Тайсън, който е по-голям и на възраст, и като габарити, по-нахакан и готов да излезе срещу целия свят.

По-малкият братовчед има куп проблеми, прераснали в комплекси, типични за тийнейджърската възраст. Има акне. И то, доста по-упорито, видимо и обилно от обичайното.

На 15 години започва проблемът, но на 18-19 Хюи вече е притеснен.

Снимки: Getty Images/Guliver Photos

"От цялото ми тяло течеше кръв, от огромни рани - разказва днес съперникът на Кобрата. - Тениските ми ставаха в кръв, изхвърлях ги в коша. Не можех да тренирам, болеше ме. Като тийнейджър мислих, че това е просто акне. Но се оказа, че имам заболяване - Acne conglobata, което пречи на организма да функционира нормално.

Мускулите ми функционираха на 30-40 процента. Беше опасно да тренирам, отидох при специалист и той ми каза: Ти не може да си боксьор. Няма как, с това заболяване. Не знам как си подлагал тялото си на натоварване в това състояние."

На 22 години вече е напълно здрав. През 2016-а се бие отново, подготвя се на пълни обороти и - както сам твърди - има усещането, че е преборил нещо ужасно дълго. "Сякаш съм на 35, не на 22", казва преди боя си с Доминик Гуин на "Уембли".

В края на същата година идва предложението за бой с Антъни Джошуа в Манчестър, който да е втора защита на титлата на шампиона. "Парите бяха обидно малко, пълен смях - разкрива Фюри. - Консултирах се със семейството си и агента, отказахме. Не съжалявам за това."

Снимки: Getty Images/Guliver Photos

Година по-късно се бие с Джошуа Паркър за титлата във версия WBO. Не успява, губи със съдийско решение. Единственото му поражение в 22 професионални мача. 

Братовчед му Тайсън нахлу на ринга възмутен и направи голям скандал. "Корупция" и "обир", бяха думи, които крещеше по-едрият от братовчедите.

И не е единственият, който смята, че поясът трябваше да е за Хюи Фюри в онази вечер през октомври 2017 г.

Снимки: Getty Images/Guliver Photos

Скоро след онзи случай пътищата на двамата се разделиха.

Днес не си говорят, като причините са някъде дълбоко в семейството и не са достъпни за публичното ухо и око. Според агента на Хюи, двамата си пожелават успех с кратички съобщения, но - колегиално, а не както преди.

Неофициално, причина за разрива е скарване на бащата Питър Фюри с Тайсън за поведението му, и то не само на ринга в онази нощ.

По това време бившият шампион изглежда като сумист, има проблеми с наркотици, а и се държи като напълно луд човек на публични места с плашещо постоянство.

Питър и днес държи под око сина си, но няма нищо общо с племенника му Тайсън Фюри, когото подготви за световната титла, отнета от Владимир Кличко преди 3 години.

Преди дни, тръгвайки от салона край Болтън, където минаха най-много месеци в тренировки, Фюри е обещал на треньорите и хлапетата там: "В София е боят на живота ми. Преследвам този шанс от дете."

Снимки: Getty Images/Guliver Photos

Говорим за човек, който никога не е имал сериозна приятелка. Няма време. Посветил е всичко на бокса и на мечтата си. Странен тип, концентриран, отдаден на спорта и само на спорта.

"Той не е по-малко талантлив и способен от Джошуа, просто няма неговата харизма и му липсва самоувереност", анализира качествата на 24-годишното ирландско джипси легендарният Ленъкс Люис.

В София ще му трябват, защото "самоувереност" е другото име на Кубрат Пулев. И с публиката зад гърба му...

В същото време, когато Хюи се надъхва за мача на живота си в "Арена Армеец" в събота, в тренировъчната база "Big Bear" в Калифорния един друг Фюри се поти здраво за сходно изпитания.

Тайсън ще се бие с Деонте Уайлдър на 1 декември за титла. Ще има едно кратко съобщение на мобилния си телефон в следващите седмици. Преди това, още в следващите часове, и той ще прати едно към София.

"Никога няма да се бия с него - отсича Хюи Фюри. - Независимо какви са отношенията ни.

Това е кръв срещу кръв.

Не мога да приема такъв бой."

Снимки: Getty Images/Guliver Photos