Тайсън Фюри не пропусна да влезе в новините с изненадващо изказване и действие, което предизвика минискандал във Великобритания. След обявените в понеделник номинации за Спортна личност на годината, името на боксовия шампион попадна сред шестте имена. Фюри обаче реагира в сряда, като излезе с официално становище и помоли да бъде махнат от номинациите!

"Към BBC и организаторите - махнете ме от списъка - каза във видеосъбщение в Туитър Циганския крал. - Аз съм шампион на хората, те знаят какво съм направил и нямам нужда някаква награда да го доказва. За тези, които ме подкрепят - не гласувайте за мен, няма нужда."

Разбира се, новината скандализира не само медията BBC, но и спортните хора на Острова. Наградата SPOTY (Спортна личност на годината) се дава от 1954 г., като за нея гласуват фенове от цяла Великобритания.

През 2020-а номинациите са:

Тайсън Фюри - който има само един мач за годината, но победи в него паметно Дионте Уайлдър и му взе световната титла във версия WBC.

Люис Хамилтън - спечелил седмата си световна титла, изравнявайки рекорда във Формула 1 на Михаел Шумахер.

Джордан Хендерсън - капитан на футболния Ливърпул, спечелил първата си титла на Англия от 30 години.

Стюърт Броуд - играч по крикет на Англия.

Холи Дойл - жокей, единствената жена в списъка. Тя спечели наградата за Спортистка на годината в друга престижна анкета - на "Таймс".

Рони О`Съливън - спечелил световната титла в снукъра.

Причините за настояването на Фюри да бъде изваден от номинациите, не е съвсем ясна. Но тезите са две.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Едната е старата му вражда с BBC именно по темата с тази класация. През 2015-а след култовата му победа над Владимир Кличко, той отново бе номиниран за Спортна личност на годината, но тогава избухна скандал с негово изказване, което бе радикално по отношение на хората с различна сексуална ориентация. Медиите поискаха да бъде изваден от списъка заради хомофобия, но BBC не го направи. Но не го и защити, нито му даде думата да го направи. В отговор Тайсън се появи на пресконференция с лепенка от тиксо на устата и размаха среден пръст (на основната снимка). В класирането остана последен по гласове.

Другата причина може да е, че боксовото съсловие като цяло смята, че е пренебрегвано в номинациите за уважаваната награда. Само трима боксьори са я печелили за последните 50 години - Ленъкс Люис, Джо Калзаге и Бари Макгигън. За този период Великобритания имаше немалко световни шампиони, включително Франк Бруно, Крис Юбанк, Принс-Насийм Хамед и Антъни Джошуа.

Каквато и да е причината, скандалът е готов. Вотовете вече текат и BBC отново отказа да извади от номинациите Циганския крал. Ще е любопитно да видим дали феновете на Фюри ще го послушат и няма да гласуват за него.

Снимка: Getty Images/Guliver Photo