Генадий Головкин запази титлата в средна категория на версиите IBF и IBO, след като спечели страхотна битка на ринга със Серхий Деревянченко в Ню Йорк.

Мачът в "Медисън Скуеър Гардън" се очакваше с огромно нетърпение, тъй като се смяташе, че украинецът ще е втората най-голяма заплаха за Головкин в кариерата му след Канело Алварес. Мексиканецът е единственият, нанесъл поражение на казахстанския ас (преди година).

И прогнозите се оказаха точни.

Това бяха 12 рунда на невероятно напрежение, разменени тежки удари и окървавени лица - като това на Деревянченко "цъфна" в огромна аркада още във втория рунд. А още в първия украинецът падна на пода в нокдаун след тежък десен на Головкин.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

37-годишният Генадий в края показа и умора, за което трябва да бъде поздравен непримиримият Деревянченко. Той не просто остана на ринга до края, а търсеше победата.

Съдийските карти показаха 115-112, 115-112, 114-113 все в полза на шампиона. Много от анализите след двубоя обаче виждаха и малко по-различно нещата, особено в последните 4 рунда, в които Деревянченко нанесе повече и по-тежки удари.

Трибуните освиркаха Головкин, въпреки че е прекалено да се твърди, че той не е заслужавал победата. Най-добре го каза анализаторът на NBC: "Годините вече му личат и той се задъха срещу корави и силни съперници".

Успехът е №40 в 42 боя за легендарната фигура от Астана, Казахстан. ГГГ не успя да спечели само срещу опонента, който в момента е вероятно най-популярният боксьор в света - Сантос Саул Алварес Бараган, наричан Канело (Рижия).

"Серхий бе много труден противник, поздравления за него - каза Генадий. - Знаех колко добър е, не съм изненадан. Сега искам отново Канело за трети мач (имат едно равенство и победа за мексиканеца). Готов съм, когато каже."

"Аркадата промени боя, на моменти не виждах - каза разочарованият Деревянченко. - Той ме удари и непозволено, отзад... Не се оплаквам, беше голям мач. Искам реванш".

Снимка: Getty Images/Guliver Photos